background image

Kaj pomenijo napet trebuh in bolečine v želodcu?


Napenjanje in bolečine v želodcu sta pogosta simptoma, ki lahko pomenita marsikaj - od običajnih neprijetnosti do resnih bolezni.

Ugotovite, kaj ti simptomi pomenijo, preverite pa tudi ali je (nepravilno) delovanje vašega črevesa morda razlog za preplah.

Zdravnik pravi ...

Sindrom razdražljivega črevesja (IBS), lahko pa gre tudi za raka jajčnikov. Za osebnega zdravnika, ki ima le nekaj minut, da postavi diagnozo, je IBS veliko bolj verjetna in hitrejša diagnoza. Lahko pa vas napoti do ginekologa, ki opravi vaginalni pregled, ultrazvok in krvne preiskave in ugotovi, ali gre za raka jajčnikov.

Brez panike

IBS prizadene približno desetino celotne populacije, medtem ko je za rakom jajčnikov leta 2008 pri nas zbolelo 196 žensk.

Bodite pozorni na ...

Nenehno bolečino v medenici ali trebuhu, povečan obseg trebuha ali nenehno napihnjenost, težave s prehranjevanjem in hiter občutek sitosti, pa tudi pretirano utrujenost ali bolečine v hrbtu, saj so vse to lahko zgodnji opozorilni znaki. Če se vam ti simptomi pojavljajo večino dni v mesecu, obvezno obiščite ginekologa.

Testirajte se

Če imate navedene simptome, prosite ginekologa, da opravi transvaginalni ultrazvok, s katerim lahko preveri stanje jajčnikov. Obstaja tudi krvni test za določitev tumorskega označevalca CA-125. Pri raku jajčnikov je vrednost CA-125 običajno povišana, lahko pa za povišanje obstajajo tudi drugi vzroki. Pri ženskah z rakom jajčnikov v zgodnjem stadiju (pri nas se običajno odkrije šele v poznem), ima le polovica povišane vrednosti CA-125, zato je za zgodnje odkrivanje najboljša kombinacija testa CA-125 in ultrazvoka.

Pomagajte si sami

Če sta dve ali več sorodnic po isti strani (torej mamini ali očetovi) imeli raka jajčnikov ali dojk, je vaše tveganje za nastanek večje. Prav tako je tveganje povečano pri nosilkah mutacije genov BRCA1 in BRCA2. V tem primeru vas bo ginekolog verjetno naročil na več preiskav in pogosteje kontroliral vaše zdravje.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji