Domov Kaj imajo skupnega seks, stres in spanje?

Kaj imajo skupnega seks, stres in spanje?

Čeprav so na prvi pogled morda nepovezani, imajo več skupnega, kot bi si mislili. Prav vsi pa vplivajo tudi na vaš imunski sistem.

Dokazano je, da lahko zadosten in kakovosten spanec izboljša vaše spolno življenje, obratno pa lahko tudi seks izboljša kakovost vašega spanca! To pa še ni vse, saj se med seksom izloča hormon sreče, ta pa zmanjša sproščanje kortizola, hormona stresa. In kot smo povedali že v uvodu, prav vsi vplivajo tudi na vaš imunski sistem in s tem povečajo ali zmanjšajo možnost, da boste zboleli.

Nikar ne mislite, da vam poleti zaradi toplejšega vremena ni potrebno skrbeti za zdrav imunski sistem. Visoke temperature zunaj in nizke v klimatiziranih prostorih ter izpostavljanje raznim 'pihajočim' napravam ustvarjajo odlično okolje za razvoj prehlada, preti pa vam lahko tudi s stresom delovnega okolja povezana bolezen na dopustu.

Seks

Raziskava je pokazala, da so študentje, ki so seksali enkrat ali dvakrat tedensko, v krvi imeli 30 % vem imunoglobulina A, krvne beljakovine, ki pomaga ščititi pred prehladi, kot tisti, ki niso imeli spolnih odnosov ali so jih imeli manj pogosto.

Spanje

V študiji iz leta 2015 so ugotovili, da so osebe, ki so na noč spale manj kot 6 ur, imele štirikrat večjo možnost, da bodo ob izpostavljenosti virusom zbolele, kot osebe, ki so spale sedem ur ali več. Ko spite, se v krvnem obtoku namreč povečuje število T celic, ki se borijo z virusi.

Stres

Zaradi stresa niste le bolj dovzetni za okužbe, temveč se zmanjša tudi sposobnost vašega telesa, da bi se borilo z vnetnimi procesi, rezultat tega pa je daljše okrevanje. Ko ste kronično pod stresom, vaše telo poveča proizvodnjo kortizola, to pa lahko ima negativen učinek na vaš imunski sistem.

Z delom povezan stres pa lahko vpliva na vas tudi, ko pride čas za oddih. Se vam pogosto zgodi, da v prvih dneh dopusta zbolite? Pritisk stimulira vaš imunski sistem in ko ste v službi pod stresom zaradi zahtevnega dela ali približujočih se rokov, telo ve, da ne sme zboleti. Ko pride čas za oddih, se pritisk zmanjša, vaše telo pa to vzame kot signal, da lahko zboli.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji