Domov Imate sindrom razdražljivega črevesja?

Imate sindrom razdražljivega črevesja?

Pri mnogih osebah, obolelih za sindromom razdražljivega črevesja, se težko odkrije pravi vzrok za nastanek.

Sindrom razdražljivega črevesja (ang. irratable bowel syndrome ali IBS) je ime, ki v sebi skriva mnoge simptome, ki vplivajo na delovanje prebavnega sistema: napenjanje, vetrovi, trebušni krči in občutek napetega črevesja oziroma napenjanje, driska ali oboje.

Ob diagnozi bolniki od svojih zdravnikov pogosto izvedo, da očiten vzrok običajno ne obstaja ter da je najboljša, če ne celo edina, pot zdravljenja lajšanje simptomov. Vendar pa strokovnjaki vedno pogosteje odkrivajo vzroke oziroma sprožilce simptomov sindroma razdražljivega črevesja, zato je ob pravilni diagnozi težave mogoče lajšati ali celo popolnoma ozdraviti z zdravili ali s spremembo življenjskega sloga.

Diagnozo vam mora postaviti zdravnik

Trenutno strokovnjaki predpostavljajo, da ima le tretjina oseb, ki trdijo, da imajo sindrom razdražljivega črevesja, diagnozo potrjeno s strani osebnega zdravnika, vsi ostali so bolezen diagnosticirali sami. Obisk zdravnika je pomemben, ker vam ne bo le postavil diagnoze, temveč tudi izločil ostale možne vzroke. Za enake simptome namreč obstajajo tudi zelo resni vzroki, na primer Crohnova bolezen in kolitis ter celo rak na črevesju ali jajčnikih.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji