Domov 6 razlogov za shujševalni dnevnik

6 razlogov za shujševalni dnevnik

Se prvič lotevate resnejše diete ali pa imate za sabo že veliko shujševalnih podvigov? Menite, da ste se že zdavnaj naučili, kaj in kako jesti ter predvsem, koliko? Vseeno razmislite o vodenju shujševalnega dnevnika.

Pisanje dnevnika prehrane je priporočljivo, ne glede na to, ali ste začetnik ali ne. Sami veste, da morate biti za učinkovito hujšanje disciplinirani in dosledni, kar pa vam bo lažje uspevalo, če boste vodili dnevnik prehrane. Tako boste preprosto spremljali svoj napredek in lažje prilagajali prehrano ter kar najhitreje dosegli cilj.

Brez opazovanja prehranskih navad se nam običajno sploh ne sanja, kaj in koliko pojemo

Preden sestavite okviren shujševalni jedilnik, priporočam, da si vzamete dva tedna in vsak dan zapišete vrsto hrane, ki ste jo zaužili, njeno količino in čas zaužitja. Zapišite tudi, koliko kalorij, beljakovin in ogljikovih hidratov vsebuje vsak izmed obrokov. Morda boste presenečeni, koliko sladkorja ali maščob pojeste, ne da bi to sploh slutili. Morda ne boste mogli verjeti, da zaužijete polovico več kalorij, kot ste ocenili na oko. Morda opazite, da so vaši obroki neredni, da jih izpuščate oziroma da več kot polovico celodnevne hrane zaužijete po sedmi uri zvečer. Po dveh tednih boste zlahka oblikovali sklep o svoji prehrani.

Spoznavanje sestave živil omogoča večjo pestrost prehrane

Če ste pri hujšanju novinec in se na sestavo hrane ne spoznate, boste z zapisovanjem zaužite hrane prisiljeni raziskati, kaj določeno živilo vsebuje, saj drugače ne boste vedeli, koliko kalorij, beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob zaužijete. Na začetku bo morda malce zamudno, sčasoma pa vam bo znanje poenostavilo dieto. Ne boste več v dvomih, ali lahko namesto polovice paradižnika zaužijete polovico paprike, ker vam bo jasno, da sta to podobni živili. Vedeli boste, da sir z oznako light še vedno prinese 13 do 20 gramov maščobe na 100 gramov in da ima pusto meso ne glede na vrsto približno enako beljakovin.

Univerzalni jedilniki niso optimalni, potrebujete jedilnik, prilagojen sebi

Načrtovanje jedilnika, seštevanje kalorij ter zapisovanje deleža beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob – vse to se morda sliši preveč togo, zato se marsikdo raje odloči, da se bo prehranjeval po jedilniku, ki ga je snel s spleta oziroma ga je prejel od prijatelja. Zakaj bi se trudili, ko pa lahko preprosto jeste to, kar piše na listu, ki ste si ga pritrdili na hladilnik? Napaka! V resnici menite, da obstaja univerzalni jedilnik, s katerim bo optimalno hujšal 20-letni fant, ki trikrat na teden teče in želi izgubiti le nekaj odvečne maščobe na predelu trebuha, in 44-letna ženska, ki ni telesno aktivna in ima 35 kilogramov preveč. Najbrž ste si odgovorili že sami, da je vsak človek zgodba zase, zato je slepo zaupanje jedilniku, ki je morda optimalen za vašo prijateljico, potrata časa. Potrebujete jedilnik, ki ustreza vam!

Običajno pojeste več, kot mislite

Nenačrtovani in/ali nestehtani obroki skoraj vedno pripeljejo do tega, da zaužijete več kalorij, kot bi jih smeli. Ali veste, koliko gramov tehta povprečen zrezek? Od 120 do 250 gramov, če je debelejši. Zato je zelo priporočljivo hrano pred pripravo preprosto stehtati. Vedno tehtajte surovo oziroma svežo hrano, saj so hranilne vrednosti na embalaži podane za nepripravljeno živilo. Tudi nenačrtovani vmesni prigrizki lahko povečajo skupen kalorični vnos za nekaj sto kalorij. Z zapisovanjem količin posameznih živil boste glede na to, koliko ste shujšali, zlahka ugotovili, ali jeste preveč, premalo ali ravno prav.

Zapiski vam omogočajo lažje analiziranje in s tem hitrejše hujšanje

Dnevnik je dragocen vir edinstvenih informacij o vaših prehranskih navadah in le na podlagi zapisov lahko v jedilnik vnašate morebitne spremembe. Splošno znano je, da naj bi pri zdravem hujšanju v povprečju izgubili pol kilograma na teden (na začetku gre hitreje, sčasoma se začne hujšanje upočasnjevati). Če imate že nekaj tednov občutek, da se vaša teža ne spreminja in vam odsev v ogledalu pravi, da imate še vedno enako maščobnih oblog, je zagotovo težava v prehrani. Morda zvečer zaužijete preveč ogljikovih hidratov, morda izpuščate obroke in se vam je upočasnila presnova. Lahko gre tudi za kaj drugega – zgodi se, da vaša teža upada prehitro, kar seveda tudi ni priporočljivo, saj prehiter padec teže običajno temelji na zmanjševanju mišičnega in ne maščobnega tkiva. V tem primeru boste morali povečati vnos kalorij. Smisel dnevnika je torej tudi v tem, da lažje odkrivate, kaj počnete narobe.

Zaradi vodenja dnevnika ste bolj osredotočeni in motivirani

Prehranski dnevnik lahko zapisujete v zvezek, lahko pa se odločite za katero izmed spletnih strani, ki to omogoča. Lahko vodite tudi svoj blog ali se prijavite na forum spletne strani www.maxximum.si, kjer lahko v rubriki Dnevniki članov odprete svojo temo. Prednost takega načina so komentarji in mnenja drugih somišljenikov, ki so na isti poti kot vi. Motivacija je tako še večja, poleg tega vam izkušnje in nasveti drugih pridejo še kako prav, sploh če ste pri hujšanju šele začetnik. Pa srečno!

Besedilo: Staša Grom, www.maxximum.si
Fotografija: Profimedia

Komentarji