Domov 6 odličnih nasvetov proti slabemu zadahu

6 odličnih nasvetov proti slabemu zadahu

Si redno umivate in nitkate zobe, slab zadah pa kar ne izgine? Rešitev je bolj preprosta, kot si morda mislite ...

Slab zadah lahko izvira iz ust, zelo pogosto pa prihaja tudi iz prebavnega trakta. Če vaš zobozdravnik izloči težave z zobmi in vnetje dlesni, preizkusite te trike za svež zadah ...

Izničite čebulo in česen

Česen in čebula sta pogosta krivca za slab zadah, saj v ustih proizvajata žveplene zmesi, ki se sproščajo, ko izdihnete. A to lahko enostavno izničite z grizljanjem svežega jabolka, peteršilja, špinače, mete ali pitjem zelenega čaja.

Opustite dieto z zelo nizkim vnosom ogljikovih hidratov

Ko drastično zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, telo doseže ketozo – stanje, v katerem je poraba maščobe največja. Slaba stran tega je, da se ob tem izločajo ketoni, ki lahko povzročajo zelo slab zadah. Manj ekstremno zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov bo izboljšalo zadah, hujšanje pa bo prav tako učinkovito, dokler boste uživali kompleksne ogljikove hidrate.

Pijte!

Voda pospešuje proizvajanje sline, ki poskrbi za vlaženje in čiščenje ust. Kava in alkohol sušita usta, zato omejite uživanje.

Žvečite žvečilne brez sladkorja

Tudi žvečenje pospešuje nastanek sline. Žvečilke, ki vsebujejo ksilitol, so še bolj učinkovite, saj to sladilo ovira razmnoževanje bakterij v ustih.

Povečajte vnos vitamina C

Sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C, na primer, citrusi, jagodičevje, paprike in brokoli, bo v ustih ustvarila bakterijam neprijazno okolje in vaš zadah bo ostal svež.

Uživajte jogurt

Ta bo v ustih zmanjšal nastajanje žveplovega vodika, ki povzroča neprijeten vonj.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji