Domov 5 razlogov za uživanje fermentiranih živil

5 razlogov za uživanje fermentiranih živil

Verjetno jih poznate kot najnovejši zdravstveni trend, a so fermentirana živila del človekove prehrane že več tisoč let.

Fermentacija nastopi, ko bakterije predelajo sladkorje in jih spremenijo v kisline, plin ali alkohol. Te nove spojine oplemenitijo mlečne, sojine in zelenjavne izdelke z ostrim okusom in koristnimi bakterijami, ki jim pravimo probiotiki. Uživanje fermentiranih živil vnese te probiotike v vaše črevo, s čimer se izboljša absorpcija hranil, zmanjšajo se simptomi alergijskih reakcij na hrano, izboljša se imunski sistem, vse to pa varuje pred boleznimi.

1 Vzdrževanje zdravega črevesja

V vašem črevesju je več kot 100 trilijonov bakterij, potrebno pa je zdravo ravnovesje med dobrimi in slabimi. Preveč "slabih" bakterij lahko škoduje vašemu zdravju, trdijo strokovnjaki. Probiotiki iz fermentiranih živil lahko izboljšajo prebavo, preprečijo drisko in ščitijo pred potencialno nevarnimi bakterijami, kot je E. coli.

2 Podpora mentalnemu zdravju

Na vaše mentalne procese vplivajo tudi bakterije v vašem črevesju. Večina serotonina – hormona, ki izboljšuje počutje in spanje – se proizvede v črevesju. Posledično so probiotiki v fermentiranih živilih povezani z blaženjem simptomov stresa, anksioznosti in depresije.

3 Zmanjšanje tveganja za pojav diabetesa tipa 2

Probiotiki niso le povezani z nižjim tveganjem za pojav diabetesa, temveč tudi izboljšajo skupne količine holesterola in antioksidantov pri ljudeh z diabetesom. Za doseganje rezultatov povečajte vnos fermentiranih mlečnih živil.

4 Uravnavanje krvnega tlaka

Uživanje probiotičnih jogurtov in fermentiranih mlečnih izdelkov, kot je kisla smetana, lahko zniža tveganje za pojav visokega krvnega tlaka. Ta živila vključite v zdravo vsakodnevno prehrano namesto nezdravih prigrizkov.

5 Pomoč pri uravnavanju telesne teže

Zdravo črevesje vam lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže in telesne maščobe ter s tem zmanjša tveganje za debelost. Bakterije v črevesju vplivajo na to, kako kopičimo maščobo, na količino glukoze v krvi in metabolizem ter na naš odziv na hormone lakote.

 

Preberite tudi

Komentarji