Domov 5 mitov o spominu

5 mitov o spominu

Mehanizmi pomnjenja še vedno vznemirjajo tako strokovnjake kot tudi nas, običajne ljudi. Preberite, kaj od tega, kar veste, drži in kaj ne …

#1 Veščine vožnje s kolesom ne moremo pozabiti

DRŽI Ko se enkrat naučite voziti kolo, je to za vse življenje. Strokovnjaki trdijo, da senzomotoričnih veščin ne moremo pozabiti, saj zahtevajo veliko ponavljanja, da jih sploh obvladamo.

#2 Če uživate ribe, boste imeli dober spomin

NE DRŽI Ribe (kot tudi ostalo meso) prištevamo k živilom, ki zaradi beljakovin, ki jih vsebujejo, izboljšajo pomnjenje. Vendar to ne pomeni, da imajo ljudje, ki pogosto uživajo ta živila, samodejno dober spomin.

#3 Igre za kravžljanje možganov spodbudijo mehanizme pomnjenja

DRŽI Tako kot fizična aktivnost ohranja vaše telo v pogonu, tako mentalna aktivnost pomaga ohranjati bistre možgane. To ne pomeni, da morate v prostem času možgane krepiti z zapletenimi računi, ampak počnite tisto, ob čemer se zabavate. Na primer rešujte križanke, v časopisu preberite rubrike, ki jih običajno preskočite, učite se igrati na glasbeni inštrument ali pa se vpišite v tečaj tujega jezika.

#4 Najbolje si zapomnimo tisto, kar se naučimo na pamet

NE DRŽI Znanstveniki trdijo, da si najbolje zapomnimo tiste stvari, ki se jih naučimo z razumevanjem. Pesmice, ki ste se jih v šoli naučili na pamet, še vedno znate zaradi melodičnosti in rimanja.

#5 Spomin je sopomenka za inteligenco

NE DRŽI Strokovnjaki ta dva pojma ločijo. Inteligenca je skupek duševnih sposobnosti, ki omogočajo razumevanje pojmov, medtem ko je spomin biološka in psihična aktivnost, ki možganom pomaga ohraniti informacije.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji