Domov 10 čudes kotička tam spodaj ...

10 čudes kotička tam spodaj ...

Koliko pravzaprav veste o svojih reproduktivnih organih ali o menstruaciji?

Ste sodelovali pri pouku, ko je bil na urniku čas za spolno vzgojo? Ali pa ste bili, tako kot mnoga dekleta, med tistimi, ki so se sramežljivo hihitale že ob sami omembi penisa? Kar je skupno vsem nam, je precej zmeden odnos do seksa. Radi bi veliko vedeli, spoznali in celo poskusili, vendar se tega lotevamo na precej starinski način in z veliko sramu. Veliko bolj odprti severni Evropejci imajo pri tem ogromno prednost, saj pogovor o seksu za njih ne predstavlja nič posebnega, zato ne preseneča, da sta to neposredno in uporabno knjigo z naslovom The Wonder Down Under: A User’s Guide To The Vagina (na voljo na amazon.com) spisali prav dve norveški zdravnici.
Ellen Stokken Dahl in soavtorica Nina Brochmann sta opazili, da v severnoevropskih državah vlada večje zavedanje in znanje o vaginalnem zdravju kot kjerkoli drugje po svetu. Kljub temu avtorici poudarjata, da ljudje niso veliko drugačni od preostanka sveta. Knjiga je že zdaj na seznamu najbolje prodajanih in se je hitro razširila po vsem svetu. Očitno imajo ženske veliko neodgovorjenih vprašanj, ki so si precej podobna, ne glede na to, kje živijo ... Povsod se sprašujejo: Sem normalna? Ali moj videz ustreza lepotnim standardom, ki jih vidim v medijih? Sem dovolj dobra?
Knjiga sta zasnovali samooklicani obsedenki s spolnim zdravjem, ki sta leta 2015 ustvarili blog, namenjen mladim ženskam. Kar kmalu sta spoznali, da je njuno občinstvo precej širše in starejše, kot sta predvidevali. Ženske po vsem svetu pestijo enaka osnovna vprašanja o menstruaciji, nosečnosti in kontracepciji. Njuna knjiga govori o tem, kako v sebi prebuditi iskro ponosa, sprejemanja in ljubezni do svojega telesa. Preberite nekaj osupljivih dejstev o reproduktivnih organih …

1 Vaša biološka ura morda ne tiktaka tako glasno, kot ste mislili.

Pogosto slišimo, da ženske predolgo čakajo, preden prvič zanosijo, in da se plodnost po 30. letu zmanjša. Kljub temu večina žensk v starosti med 30 in 40 let zanosi povsem naravno. S knjigo želita avtorici pomiriti ženske, ki se zaradi tiktakanja biološke ure po nepotrebnem obremenjujejo, veliko žensk potencialnega očeta svojega otroka namreč sreča šele veliko pozneje v življenju. Seveda pa velja opomniti: če je ženska v zvezi s sanjskim partnerjem že pri starosti 32 let, z zanositvijo ni treba čakati do 40. leta.

2 Med menstruacijo nadaljujte z vadbo.

Med menstruacijo lahko počnete, kar želite. Lahko delate stojo na glavi pri jogi, plavate, seksate. Če se počutite neprijetno ali imate bolečine, pa se aktivnostim za kakšen dan odpovejte. Nujno je, da poslušate le svoje telo. Zanimivo je tudi dejstvo, da kar osem izmed desetih žensk misli, da se menstruacija pri ženskah, s katerimi se veliko družijo (recimo sodelavke ali tesne prijateljice), uskladi, a temu ni tako.

3 Najverjetneje še vedno imate deviško kožico.

Himen ali deviška kožica se le v redkih primerih razteguje čez celotno vaginalno odprtino. Veliko pogosteje je oblikovana kot obroč ali polmesec, ki pa ne 'poči', če jahate konja, vozite kolo ali uporabljate tampone.

4 Vaš klitoris je ogromen.

V bistvu je velik nekje med 10 in 13 cm ter oblikovan kot črka y z dvema vidnima krakoma, ki tečeta vzdolž strani vaše vaginalne odprtine, dolgega vratu in mehkega ter občutljivega vidnega dela. Ko se mehko tkivo napolni s krvjo, tako pri moškem kot ženski nastopi erekcija, le da ženske erekcije ne moremo videti, ker se dogaja navznoter. Ženske se moramo zavedati, da se v naših telesih skriva mogočen spolni organ, ki poskrbi za prijeten občutek, moč in samozavest.

5 Točka g ne obstaja.

Sigmund Freud je ustvaril razlikovanje med vaginalnim in klitorisnim orgazmom. Vendar to ne obstaja! Vidimo lahko, da obstaja hierarhija, pri kateri se ženske nagibajo k vaginalnemu orgazmu, ki ga je po njihovem prepričanju treba doseči. Naše sporočilo se glasi: da ženska doživi orgazem, potrebuje stimulacijo klitorisa. Točka g od leta 1960 velja za posebno mesto znotraj vagine, ki pomaga pri doseganju vaginalnega orgazma, a ga do danes še nihče ni natančno lociral. Bolj verjetno je, da je točka g kar klitoris, ki se ga čuti skozi vaginalno steno.

6 Drugi ne seksajo več kot vi …

Različne študije so pokazale, da imajo ljudje, ki so v dolgoletnih zvezah, v povprečju 1,5-krat tedensko spolni odnos. Številke so domnevno enake pri istospolnih partnerjih. Lahko pa ste pomirjeni, saj glede na študije tudi tisti, ki seksajo večkrat tedensko, zaradi tega niso nič bolj srečni in zadovoljni s svojim spolnim življenjem.

7 … ali si ga želijo bolj kot vi.

Menite, da bi se morali spontano počutiti potrebni? V bistvu je spontano poželenje v vsakdanjem življenju – še posebej v dolgotrajnih vezah – pri ženskah prej posebnost kot pravilo. Veliko bolj verjetno je, da imamo 'odzivno' slo po spolnosti, kar pomeni, da šele ko dobimo stimulacijo, začutimo poželenje po seksu.

8 Zakaj ne obstaja viagra za ženske?

Farmacevtska podjetja že leta iščejo žensko viagro, tako imenovano rožnato tabletko, vendar ne najdejo ničesar, kar bi dosledno delovalo brez stranskih učinkov. Obstaja pa način, kako povečati libido, ki ga je izumila ameriška spolna pedagoginja dr. Emily Nagoski. V ta namen sestavite odgovore na vprašanja z dveh seznamov: 1. seznam: Kaj vas ne vzburi, na primer seks, ko ste utrujeni, pod stresom, žalostni, ljubosumni ali vam je dolgčas? Potem sestavite 2. seznam, tako da odgovorite na vprašanje: Kaj me vzburi, na primer njegovo telo, ko zame skuha večerjo, novi položaji in igračke v postelji? Na koncu poskušajte s partnerjem urediti stvari tako, da bo v vašem življenju več stvari s seznama št. 2 kot 1.

9 Pogosteje se samozadovoljujte

Orgazmi pomagajo pri sproščanju in premagovanju stresa. Kljub temu 5 do 10 odstotkov žensk še nikoli ni doživelo orgazma. Tukaj velja pravilo – vaja dela mojstra! V nekih študijah jih je med 60 in 90 odstotkov uspelo doseči orgazem samih ali s partnerjem, potem ko so pet do šest tednov pridno vadile samozadovoljevanje.

10 Si želite orgazma? Nadenite nogavice!

Ta nasvet je hkrati šaljiv in resen. Dejstvo namreč je, da je težko doseči orgazem, če razmišljate o vsem drugem, razen o tem, kaj se dogaja v vašem spolovilu. Morda vaše misli preokupirajo hladna stopala, služba ali negotovost zaradi podobe lastnega telesa. Svetujemo, da ustvarite razmere, ki bodo zmanjšale motnje na minimum, pa naj bodo to nogavice ali ugasnjene luči.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji