background image

Ključni dejavnik pri ohranjanju ustnega zdravja je ustrezna ustna higiena


​Z nepravilnim ščetkanjem ne odstranimo vseh ostankov hrane in zobnih oblog ter ne preprečujemo zobne gnilobe.

„Pravilno ščetkanje zob, uporaba zobne nitke, medzobne krtačke ali ustne prhe je ključni pogoj, da se izognemo številnim neprijetnim zobnim težavam in celo hujšim boleznim. Večina nas misli, da obvladamo pravilno ščetkanje zob, saj naj bi se tega naučili že v otroštvu, a dejansko stanje v ustni votlini je pogosto zelo zaskrbljujoče. Pri umivanju najpogosteje izpuščamo ploskve, pozorni pa smo le na določene dele. Pogosto pozabimo tudi na čiščenje medzobnih prostorov in jezika, kar je zelo pomembno za ustno higieno. Zobe moramo ščetkati od dlesni proti zobu in na koncu uporabiti še zobno nitko. Le-ta doseže tiste ostanke hrane, ki jih z navadno zobno ščetko ni mogoče odstraniti,‟ svetuje Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, ki se ponaša z 20-letno tradicijo.

Fotografija: Barbara Reya

 

Ključni dejavnik pri ohranjanju ustnega zdravja je ustrezna ustna higiena.  Zato ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga po vsem svetu obeležujemo 20. marca, zobozdravnica izpostavlja pomen pravilnega ščetkanja zob. „S ščetkanjem zob masiramo dlesni in odstranjujemo zobne obloge. Če je zobna ščetka slaba, lahko naredimo več škode kot koristi in dlesen celo poškodujemo. Kakovostna zobna ščetka naj bo bogata s ščetinami. Najboljše zobne ščetke jih imajo več tisoč. Mehkejša kot je krtačka, daljši mora biti čas čiščenja. Z manjšo glavo zobne ščetke lažje dosežemo zobne ploskve zadnjih kočnikov. Glava zobne krtačke naj bo tako velika, da zajame enega do dva zoba. Velikost ščetke izbiramo glede na velikost ust. S strgalom za čiščenje jezika na koncu očistimo še jezik,‟ priporoča Aleksandra Križaj Dumić. Svetovnemu dnevu ustnega zdravja, ki vsako leto poteka pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije, se zobozdravnikom iz vsega sveta pridružujejo tudi strokovnjaki iz Klinike Križaj.
Z nepravilnim ščetkanjem ne odstranimo vseh ostankov hrane in zobnih oblog ter ne preprečujemo nastanka zobne gnilobe in vnetja obzobnih tkiv. Rezultat so težave z zobmi in obzobnimi tkivi, ki lahko vodijo v hujše zdravstvene težave, zato strokovnjakinja poudarja pravilno preventivo. „Zobni kamen je posledica nabiranja mehkih zobnih oblog. Stare, neočiščene obloge začnejo sčasoma privzemati minerale, ki se nahajajo v slini, in tako postanejo trde obloge – zobni kamen. Že majhna količina trdih zobnih oblog pa s svojo hrapavo površino privlači še več mehkih oblog in količina zobnega kamna se samo še povečuje. Priporočam kontrolo pri zobozdravniku dvakrat letno,‟ je še povedala Aleksandra Križaj Dumić. Če se nabere zobni kamen, ga je treba čim prej odstraniti. Nekaj dni po čiščenju zobnega kamna zobozdravnica odsvetuje uživanje kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila. V tem času so zobje nekoliko bolj občutljivi, zato se nanje vežejo barvila, kar povzroči hitrejše zabarvanje zob.

Zobozdravstvena in estetska klinika Križaj se ponaša z 20-letno tradicijo. Njihova posebnost je, da pacientom na enem mestu nudijo vse zobozdravstvene storitve – od zdravljenja zob in obzobnih tkiv, kliničnih pregledov, otroškega zobozdravstva, digitalne rentgenske diagnostike, fiksne in snemne protetike do implantologije, kirurgije in paradontologije. So prvi v Sloveniji z mednarodno zobozdravstveno akreditacijo AACI. Pri večjih projektih sodelujejo tudi z digitalnimi laboratoriji v tujini. Aleksandra Križaj Dumić je po izobrazbi zobozdravnica, že več let je tudi predavateljica na Akademiji za laserje in zdravje (LAHA), v okviru katere svoje znanje predaja zdravnikom z vsega sveta.

Uvodna fotografija: Bigstock

Preberite tudi


Komentarji