background image

Rožnati oktober 2018


Ponovno je tukaj rožnati oktober - mesec, posvečen boju proti raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, za njim pa vsako leto zboli 1.300 žensk.

Tudi Ženski svet se pridružuje številnim organizacijem in medijem, ki bodo oktober posvetili osveščanju o najpogostejšem raku pri ženskah. V oktobrski številki revije Ženski svet smo objavili pretresljivo zgodbo Rebeke Potočnik, ki je pri 31. letih zbolela za rakom dojk, na spletni strani, ki jo berete, pa bomo v oktobru objavljali še več člankov o raku dojk. Ta bolezen je namreč povsem ozdravljiva, če se jo odkrije dovolj hitro, zelo pomembna pa je dobra informiranost!

Če si želite, da se kateri temi še posebej posvetimo, imate nasvet za naše bralke ali želite z nami deliti svojo zgodbo o raku dojk (lahko tudi anonimno), nam pišite na zenskisvet@aritmijamedia.si.

Aktivno proti raku dojk

Tudi letos v Europi Donni pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi bodo obeležili rožnati oktober.

Mobilna aplikacija Breast Test

Za svoje zdravje smo v prvi vrsti odgovorni sami. Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Naj vas mobilna aplikacija Breast Test spomni, kdaj je čas za mesečni pregled. Aplikacija s preprostimi navodili in slikovnim gradivom predstavlja postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play).

Program Roza

V Združenje Europa Donna Slovenija se zavedajo, da diagnoza rak vpliva na vse ravni življenja bolnice in prizadene tudi njene bližnje, zato si že vrsto let prizadevajo, da bi bolnicam lahko zagotovili tudi ustrezno psihosocialno podporo. Le tako se bo bolnica lahko ustrezno soočila z boleznijo, sodelovala v procesu zdravljenja, lažje premagovala stranske učinke in se po zdravljenju hitreje vrnila v svoje socialno in delovno okolje. V ta namen so s partnerji, Slovenskim društvom Hospic, Fakulteto za psihoterapevtsko znanost SFU Ljubljana in Društvom za razvijanje čuječnost zasnovali program ROZA, ki ga v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. V okviru programa so bolnicam in njihovim svojcem na voljo različne oblike psihosocialne podpore. V želji, da bi program zaživel tudi po izteku sofinanciranja, pa bodo skupaj s partnerji in podporniki zbirali sredstva za nadgradnjo programa.

Poslikaj za upanje

V sodelovanju s podporniki bodo 2. oktobra 2018 v centru Ljubljane z rožnatimi motivi poslikali zvonce za kolo, s katerimi želijo opozoriti na pomen gibanja in skrbi za svoje zdravje. K sodelovanju so povabili slovenske oblikovalce in mimoidoče, akciji pa se bodo pridružili tudi Mladi zmaji. Rožnati zvonci bodo na voljo za donacijo 5 evrov. Pridružite se in poslikaj zvonec!

15. oktober, Dan zdravih dojk

Združenje Europa Donna Slovenija se bo tudi letos, že enajsto leto zapored, pridružila aktivnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, ki jih spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Evropska zveza vsako leto opozarja na pomen zdravega načina življenja kot nepogrešljivega dela ohranjanja zdravja. Ob dnevu zdravih dojk, se ponovno spomnimo, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami in da lahko z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano in vzdrževanjem telesne teže veliko naredimo za svoje zdravje.

Europa Donna v Državnem zboru Republike Slovenije

Članice Združenja Europa Donna Slovenija bodo tudi letos v družbi podpornikov že četrto leto zapored obiskale Državni zbor Republike Slovenije. Z akcijo želijo opozoriti poslance, da je rak bolezen, ki prizadene vso Slovenijo, in odpreti dialog o pomenu skrbi za svoje zdravje dokler je čas (preventiva in zgodnje odkrivanja) in potrebe po podpori politike pri skrbi za dostopen in učinkovit zdravstveni sistem, ko pride do bolezni.

Europa Donna avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

V Ljubljani se bomo tudi letos v rožnatem oktobru na progah mestnega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa vozili s posebnim Europa Donna avtobusom.

Izobraževalne videovsebine Europa Donna

V Združenju Europa Donna Slovenija pripravljajo kratke izobraževalne videovsebine, s katerimi bodo promovirali zdrav življenjski slog, pomen samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk in osveščali širšo slovensko javnost. Z njimi bodo nagovorili predvsem mlajše generacije (srednješolska mladina, študenti in mladi odrasli), ki so jih s preteklimi aktivnostmi osveščanja o raku dojk težje dosegli. Izdelavo videovsebin je podprla Zavarovalnica Triglav.

Rožnati oktober v slovenskih občinah

V Združenju Europa Donna Slovenija so letos pozvali slovenske občine, da jih podprejo v prizadevanjih in postanejo njihov partner v osveščanju o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja raka. Za vizualizacijo sodelovanja slovenskih občin v akciji osveščanja pa bodo v komunikacijske aktivnosti vključili fotografije prepoznavnih znamenitosti posameznih občin z rožnatim detajlom.

Rožnate pletenine
Že četrto leto zapored bodo v različnih krajih po Sloveniji v rožnate pletenine oblekli drevesa in mimoidoče opozorili, da rak lahko prizadene vsakogar od nas. V akcijo pletenja in kvačkanja pletenin so se vključile ženske iz vse Slovenije.

Rožnati Ljubljanski grad

Ljubljanski grad bo 1. in 15. oktobra v  podporo rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk osvetljen z roza barvo.

Razstava Body Worlds Vital na Gospodarskem razstavišču

Gospodarsko razstavišče ponovno odpira vrata odmevni svetovni razstavi. Od 20. oktobra 2018 do 20. januarja 2019 si bomo lahko ogledali razstavo Body Worlds Vital, ki prek plastiniranih originalnih teles in organov prikazuje, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma organi. Razstavo bo dopolnjeval spremljevalni program z brezplačnimi predavanji o pomenu zdravega življenjskega sloga, od zdrave prehrane do gibanja ter predstavitev raznih obolenj in bolezni sodobnega časa. Vzemite si čas za svoje zdravje in si oglejte razstavo, več o razstavi pa na www.bodyworldsvital.si.

Dobrodelni nakupi

Roza Bosch gospodinjski aparati 

Podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje bo bo del kupnine od vsakega prodanega gospodinjskega aparat Bosch v roza barvi doniralo Slovenskemu združenju Europa Donna. Ne glede na prodano količino je minimalni znesek donacije 1.000 €.

»Pink Ribbon« mobilni telefon

Telekom Slovenije in Samsung že vrsto let v rožnatem oktobru, mesecu, ki je tradicionalno posvečen osveščanju o raku dojk, podpirata Združenje Europa Donna Slovenija s posebno različico mobitela »Pink Ribbon«. Z akcijsko ponudbo bosta združenju tudi letos namenila 10 evrov od vsakega prodanega telefona Samsung Galaxy A8 Pink Ribbon s pametno zapestnico SBS.

Roza oktober v Hoferju

Hofer Slovenija se že tretje leto zapored pridružuje aktivnostim rožnatega oktobra. Ves oktober lahko v Hoferjevih poslovalnicah po Sloveniji z nakupom šampinjonov v rozaembalaži prispevate 10 centov za aktivnosti združenja Europa Donna.

SMS donacija

Pošlji SMS sporočilo s ključno besedo POGUMNA ali POGUMNA5 na številko 1919 in prispevaj 1 ali 5 evrov za združenje Europa Donna, ki bo z zbranimi sredstvi nadaljevalo osveščanje o raku dojk in drugih ženskih rakih.

Prispevajo lahko vsi uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, Simobila, Tušmobila, T-2 in Telemacha. Več o SMS donacijah.

Teki in hoja za upanje

V Europi Donni se zavedajo, da telesna dejavnost zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in drugih vrst raka. Zato je eden glavnih ciljev združenja osveščanje o pomenu zdravega načina življenja in gibanja za zdravje posameznika. V rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk, zato že vrsto let organizirajo netekmovalne humanitarne teke pod skupnim imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjen gibanju, druženju in zbiranju sredstev.

1. oktobra 2018: 7. tek in hoja za upanje Zagorje; Europark v Zagorju ob Savi
4. oktober 2018: Tek in hoja za upanje v Novem mestu
6. oktober 2018: 6. goriški tek in hoja za upanje 2018 v Novi Gorici
13. oktober 2018: 5. Tek in hoja za upanje v Slovenski Bistrici
15. oktober 2018: Tek in hoja za upanje Jesenice
20. oktober 2018: Tek in hoja za upanje - Pohod v okolici Postojne

Rožnate pentlje po vsej Sloveniji

Europa Donna želi z rožnato pentljo, ki je simbol boja proti raku dojk, širiti osveščenost. Zato bodo v sodelovanju s farmacevtskimi družbami, ki bodo podarile večjo količino rožnatih pentelj, delili pentlje na dogodkih po Sloveniji.

Vse aktivnosti lahko spremljate na spletni strani Europa Donna ter na Facebook profilu Europe Donne.

Preberite tudi


Komentarji