Domov Odkrijte raka dojk zgodaj!

Odkrijte raka dojk zgodaj!

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, že dolgo pa ne velja le za bolezen starejših, saj za njim zboli tudi veliko mladih žensk.

Zato nikar ne izpuščajte samopregledovanja, ker še niste dovolj stari. Prej kot se raka odkrije, večje so možnosti, da ga boste premagali, pri tem pa je ključnega pomena preventivno samopregledovanje. Kar tri četrtine diagnoz se namreč postavi po tem, ko ženske same odkrijejo spremembe. Vsaka ženska ima svojo rutino pregledovanja dojk in najbolje je, da najdete tisto, ki najbolje ustreza vam. Vsekakor pa dojke pregledujte med 7 in 10 dnevom menstruacijskega cikla, saj boste takrat spremembe najlažje zaznali. Točen postopek samopregledovanja najdete tukaj, na pametni telefon pa si lahko naložite tudi aplikacijo BreastTest, ki vam omogoča spremljanje menstrualnega cikla in nastavitev opomnika za samopregled dojk.

Vas je strah samopregledov, ker se bojite, da boste kaj odkrili? Ali zgrešili? Morda se preprosto ne spomnite, da bi pretipali prsi. Karkoli je že razlog, zapomnite si, da so prsi naravno bulaste. Da lahko razločite med običajnimi bulami in nevarnimi spremembami, je najpomembnejše, da dobro poznate svoje telo. Pomembno je, da si prsi, del nad prsmi ter pod pazduhami na obeh straneh dobro pretipate.

Ste zatipali kaj nenavadnega, na primer bule, vozle, odebelitve ali katere druge spremembe? Bodite pozorni tudi na vse spremembe v velikosti, obliki ali teksturi prsi, ne primer jamice ali gube, pa tudi spremembe v barvi. Opazite kakšno spremembo na bradavici? Imate izcedek, se obrača navznoter ali se okrog nje pojavljajo izpuščaji ali kraste? Če opazite karkoli nenavadnega, takoj obiščite ginekologa. Navedeni simptomi ne pomenijo nujno raka in večina bul v prsih je benignih, a je stanje vedno treba preveriti pri zdravniku, ki bo izključil raka ali vas poslal še na druge preiskave.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji