background image

Kako poteka zdravljenje raka dojk?


Za zdravljenje zdravniki uporabljajo različne metode. Preverili smo, kaj lahko pričakujete, če raka dojk odkrijejo pri vas.

Pri zdravljenju raka dojk se uporabljajo tri metode: kirurško zdravljenje, obsevanje in sistemsko zdravljenje. Pri kirurškem zdravljenju se z operacijo odstrani tumor, ob tem pa tudi prvo bezgavko, v katero priteka limfa iz tumorja, da se preveri, ali so v njej zasevki. Če so, se odstrani tudi sosednje bezgavke. Namen obsevanja je uničiti morebitne rakave celice v preostali dojki in preprečiti lokalno ponovitev bolezni. Več kot 80% bolnic pri nas je zdravljenih tudi z obsevanjem. Sistemsko zdravljenje pa je lahko hormonsko, citostatsko (kemoterapija) ali biološko.

Potrebno je vedeti, da je zdravljenje odvisno od več različnih faktorjev. Glede na tip, stadij in ostale posebnosti raka, vašo starost, hormonsko ravnovesje in splošno stanje multidisciplinarni tim določi potek zdravljenja. Večina bolnic je najprej zdravljena kirurško, šele na to pa se uporabijo druge metode zdravljenja. V nekaterih primerih, še posebej pri ženskah z velikimi tumorji, zdravniki najprej priporočajo kemoterapijo, da se pred operacijo tumor zmanjša.

Obstajata dve glavni operaciji raka dojk:

  • ohranitvena operacija – odstrani se le tumor in majhen dela tkiva in kože okrog njega,
  • mastektomija – popolna odstranitev ene ali obeh dojk.

Za ženske, pri katerih so raka dojk odkrili zgodaj, je kombinacija ohranitvene operacije z obsevanjem enako učinkovita kot mastektomija. Večina žensk, pri katerih je bila opravljena ohranitvena operacija, bo morala opraviti tudi obsevanje. V večini primerov bo kirurg med operacijo odstranil tudi eno ali več bezgavk izpod pazduhe.

Če vam bodo dojko med operacijo odstranili, se z zdravniki pogovorite o morebitni rekonstrukciji. Največkrat je namreč najbolje, da odstranitev in rekonstrukcijo opravijo istočasno, zato je dobro, da se o možnosti pozanimate prej. Omogočen vam bo tudi pogovor z plastičnim kirurgom.

Tri četrtine bolnic ima hormonsko odvisnega raka dojk, kar pomeni, da za rast in širjenje potrebuje ženske hormone (estrogen in progesteron). Ženskam s tem tipom raka se običajno priporoča hormonsko zdravljenje. Hormonska terapija deluje tako, da prepreči estrogenu, da bi 'hranil' rakate celice, in zmanjšuje tveganje, da bi se rak razširil na druge dele telesa.

Približno petina bolnic ima prekomerno izraženo beljakovino HER-2, ki je receptor za rasne dejavnike. Pri njih se uporabi biološko zdravljenje v kombinaciji s citostatiki. Biološka zdravila se od citostatikov razlikujejo, saj so oblikovana tako, da specifično delujejo na določene lastnosti, ki jih imajo izključno rakaste celice.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji