background image

Kako poteka diagnosticiranje raka dojk?


Večina žensk je še vedno prestrašena, ko v dojki zatipa spremembo, saj ne ve, kaj jo pri zdravniku čaka. Čas je, da se oborožite z informacijami!

Prvi korak odkrivanja sprememb v dojkah je vedno kliničnih pregled pri ginekologu. Med pregledom bo zdravnik pozoren na znamenja, sumljiva za raka dojk (npr. spremembe dojke v velikosti in obliki, vdrta koža ali bradavica, spontan izcedek, spremembe bradavic itd). Nato bo zdravnik skrbno otipal dojko ter del nad ključnico in pod pazduhama.

V primeru, da se mu bo zdelo potrebno, vas bo napotil na Onkološki inštitut ali Ambulanto za bolezni dojk, kjer vas bodo ponovno pregledali, nato pa z eno ali večimi metodami diagnostike ugotovili ali gre za nenevarno (benigno) ali nevarno (maligno) spremembo.

V večini primerov je to mamografija, ki ji po morebitnih odkritih spremembah, sledi še biopsija. Šele po opravljeni biopsiji bodo zdravniki lahko potrdili ali zavrgli diagnozo raka dojk.

Mamografija

Je radiološka metoda, s katero se odkriva spremembe na dojkah. Je neboleča, a jo številne ženske opisujejo kot neprijetno. Gre za temeljno metodo odkrivanja in diagnostično pojasnitev sprememb v tkivu dojke, vse ostale metode so le dopolnilne.

Magnetna resonanca

Je neboleča in zelo zanesljiva metoda, ki omogoča natančen vpogled v stanje dojke, a se jo zaradi zahtevnosti, dolgotrajnosti in omejene dostopnosti uporablja le v določenih primerih. Na primer pri nosilkah mutacij genov BRCA1 ali BRCA2 ali po rekonstrukciji dojke s silikonskimi vložki. 

Ultrazvočna diagnostika

Je primerna za spremljanje nenevarnih sprememb. Na posnetku se vidi razlika med cisto, napolnjeno s tekočino, in čvrstim izrastkom v dojki. Test je neboleč in nenevaren. Ultrazvočni pregled je pomemben zlasti pri mladih ženskah (do 35. leta), katerih dojke so zaradi obilice žleznega tkiva mamografsko slabo pregledne.

Biopsija

Biopsija je edini način, da se določi, ali so spremembe nevarne ali ne. Zajema jemanje vzorca tkiva dojke s tanko iglo (citološka punkcija) ali z debelo iglo (histološka punkcija). Z mikroskopskim pregledom odvzetega tkiva nato specialisti citologi ali patologi ugotovijo, ali je tkivo rakavo ali ne. Biopsija je bolj neprijeten kot boleč postopek.

Preberite tudi, s katerimi metodami so raka dojk diagnosticirali nekaterim zvezdnicam in kako so ga premagale.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji