Domov 10 stvari, ki jih morate vedeti o raku dojk

10 stvari, ki jih morate vedeti o raku dojk

Predstavljamo neprecenljive lekcije, ki so jih z nami delile ženske, ki so prebolele raka dojk ...

#1 Rak vam lahko zmeša glavo

Preiskav ni konec, ko je diagnoza postavljena, saj morajo zdravniki o vašem raku vedeti čim več, da vas lahko pričnejo primerno zdraviti. Čakanje je lahko v tem primeru še posebej naporno, a ne smete dovoliti, da vas povsem potre. Če boste vso energijo porabili za priprave na slabo novico, se morda ne boste mogli soočiti z dobro.

#2 Bolezen vpliva tudi na partnerja

V trenutku diagnoze se vaše življenje ustavi in prične se najhujša bitka vašega življenja. A v njej niste sami. V tem času je težko tudi partnerju, saj se vse vrti okrog vašega raka, spolnega življenja praktično ni, hkrati pa ni stvari, ki bi jo lahko napravil, da bi vam pomagal. In prav ta občutek nemoči partnerji in družinski člani obolelih pogosto opisujejo kot enega hujših delov življenja z nekom, ki ima raka.

#3 Težko si je biti všeč

Če vaše zdravljenje vključuje tudi kemoterapijo, je velika verjetnost, da se boste počutili vse prej kot privlačno. Izgubite lahko lase in/ali obrvi, možno je lupljenje kože, bolnice pa pogosto poročajo tudi o žalosti in osamljenosti. Zelo enostavno je dobiti občutek, da ste ostali brez identitete.

#4 Tesnoba postane običajno stanje

Tesnoba ni v času soočanja z boleznijo nič nenavadnega, lahko pa jo (dodatno) poslabšajo tudi kemoterapija, hormonsko zdravljenje in nekatera zdravila proti bolečinam. V tem primeru se tesnoba lahko sčasoma slabša, občutite lahko bolečine v prsih, težave s spanjem ali nočne more. Če tesnobo občutite ves čas in se nikakor ne morete sprostiti, se pogovorite z onkologom, ki vam bo morda predpisal antidepresive.

#5 Izguba libida

To je tema, o kateri se redko govori. Predvsem pri mladih bolnicah z rakom dojk pogosto pride do spremenjene samopodobe in izgube občutka ženstvenosti. Zaradi zdravljenja se lahko zmanjša tudi libido, nožnica postane suha, spolni odnosi pa boleči. O težavi se pogovorite z zdravnikom, pogosto pa pomaga uporaba lubrikanta.

#6 Sem vzela vsa zdravila?

V času kemoterapije možgani ne delujejo 'pravilno', zato lahko pogosto pride do pozabljivosti in zmedenosti. Če vam je zdravnik predpisal več zdravil, ki jih morate jemati ob različnih urah, vam lahko na pomoč priskočijo mobilne aplikacije (na primer Medisafe), ki vas opomnijo, kdaj je čas za katero zdravilo.

#7 Majhne stvari

So pomembne! Ko postanete pacient, majhne stvari dobijo težo. Veliko bolje se boste počutili, če se vam bo medicinska sestra predstavila in vam povedala, kaj lahko pričakujete. Tako boste dobili občutek, da niste le številka.

#8 Včasih pacient najbolje ve

Če imate občutek, da nekaj ni v redu, ali vas zanima več o novih vrstah zdravljenja, se postavite zase in zahtevajte odgovore. Dober zdravnik vam bo prisluhnil, odgovoril na vaša vprašanja in se potrudil, da bosta skupaj našla najboljšo rešitev za vas.

#9 Prehranjevanje v času kemoterapije je lahko zelo zahtevno

V času zdravljenja je možna izguba apetita, lahko se zgodi, da vam ne bo 'dišala' niti vaša najljubša hrana. Pri izbiri prave prehrane vam lahko pomaga knjižica Prehrana in rak: Kaj jesti, če zbolimo, ki jo je izdalo slovensko združenje Europa Donna.

#10 Vadba lahko pomaga

Verjetno se je boste morali lotiti počasi, a tudi najenostavnejša vadba vam lahko pomaga pri stranskih učinkih kemoterapije.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji