Domov Življenje ni zaporedje srečnih trenutkov

Življenje ni zaporedje srečnih trenutkov

Družbena omrežja so nastala, da bi nas medsebojno povezala. Zgodilo se je ravno nasprotno, ne le da smo izgubile pravi stik z drugimi – izgubile smo ga tudi same s seboj.

Družbena omrežja so na začetku morda res služila deljenju vsakdanjih trenutkov s svojo družino in prijateljicami, a kaj hitro pa so vsakdanje statuse in povprečne slike zamenjali premišljeni sestavki in obdelane slike, ki izkrivljajo realnost. To je postala težava, saj se kar naprej borimo s svojo povprečnostjo, kljub temu, da samo v resnici vsi - povsem povprečni. 

Vedno kadar začneš svoje življenje – ali svoje družbeni profil primerjati s tujim, vedi, da je oseba na drugi strani slike prav tako človek. Tako kot tvoje, tudi njeno življenje ni le slika. Pa naj bo ta slika še tako bombastična. 

Problem tega sveta je, da išče vrednosti le v pozitivnem in le v dosežkih. Redkokdaj govorimo o svojih napakah in porazih, kljub temu, da nas ravno skupek teh pripelje do uspeha. Ravno zato se včasih ob neskončnih minutah preživetih na družbenih omrežjih sprašujemo, če smo sploh kdaj dovolj dobri in če je naše življenje sploh dovolj doživeto, da se lahko v samem bivanju počutimo udobno.

Predlagam ti, da se vselej, kadar se zaradi tujih življenj počutiš majhno, opomniš, da je vsaka fotografija, ki jo tako občuduješ le tvoje dojemanje življenja te osebe. Nikoli ne vidiš cele slike. Tako kot nihče ne ve, kako nesrečna si bila v resnici na tisti sliki, ki si jo nekoč objavila na svoj profil in je požela toliko pozornosti. 

Običajno objaviš fotografijo, ki si jo skrbno načrtovala in je za to fotografije precej več dela, kot sama slika razkriva. Verjetno si tudi izbirala med več zelo podobnimi slikami. Najverjetneje tudi kakšna slika prikazuje popolnoma drugačna čustva, kot si jih ob slikanju doživljala. Ob kakšni taki sliki si tvoji prijatelji in prijateljice mislijo, da si najsrečnejše dekle na svetu, sama pa imaš ob pogledu na to sliko same slabe spomine. Lahko imaš celo serijo slik, ki sporočajo kako imaš svoje življenje pod kontrolo, v resnici pa je situacija lahko povsem nasprotna. Niti ni nujno, da je res tako hudo, le družbena omrežja ti dajejo vtis, da nikoli nisi dovolj takšna kot si. Skoraj zagotovo je tvoje življenje popolnoma povprečno in povsem normalno, pa misliš, da to ni dovolj. Ker povprečno življenje ni dovolj insta-worthy. 

Zato brez sramu objavi svoje trenutke sreče, ker nas takšni spomini držijo pokonci, kadar naša sedanjost ni tako rožnata. Vendar kljub vsemu ne išči svoje vrednosti le v trenutkih sreče. Ljudje smo namenjeni čutiti več, kot le pozitivna čustva. Dovoljeno ti je biti tudi žalostna, osamljena, prazna in se počutiti kot da nič na svetu v resnici nima prave vrednosti. Nič ni narobe s srečo in veseljem, vendar ne imej slabega občutka,, če si včasih vzameš več časa tudi za slabo voljo. Vsi smo tam. Predvsem pa je pomembno, da se zavedaš, da smo res VSI kdaj tam, tudi, če tega ne pokažemo na družbenih omrežjih. 

Vem, da se včasih ne znaš dovolj odtujiti od občutka zavisti in nelagodja ob pogledu na profile, ki jim slediš. Tudi najboljšim se zgodi in zato imam zate nekaj predlogov, kaj lahko storiš, da se boš počutila bolje. 
 

1. Naredi čistko profilov, ki jim slediš. 

Enostavno prenehaj slediti ljudem, ki ti povzročajo stisko. Lahko gre za profile, ki so močno prodajno usmerjeni in imaš zato kar naprej občutek, da moraš nekaj kupiti ali pa da ti nekaj manjka. Lahko so to izdelki ali pa obleke. Hitra moda je veliki onesnaževalec hkrati pa je znano, da delavci v tovarnah niso pošteno plačani in delajo pod zelo slabimi pogoji. Prav tako tudi prenehaj slediti osebam, ki ti niso všeč, pa jim slediš samo zato, ker misliš, da jim moraš. Bodi poštena do sebe in nehaj slediti osebam, ki v tebi zbujajo zavist. To ni dobro čustvo in nobenemu ne koristi. Vsak je po svoje unikaten in ni potrebe, da med sabo čutimo tekmovalnost. Žal so nas predvsem ženske tako vzgojili, zato se takšnim čustvom včasih težje upremo. Namesto tega enostavno prenehaj slediti tisti punci. Naj živi v miru. Nič ti ni dolžna in ne zasluži si tvojih grdih komentarjev, četudi jih izrečeš samo v glavi. 
 

2. Spremeni miselnost

Vzdihni in izdihni. Družbeno omrežje ni tekmovanje, prenehaj ga kot takšnega jemati. Po tem, ko si prenehala slediti vsem osebam katerih profili in slike v tebi povzročajo nemir lahko sedaj bolj sproščeno pogledaš kaj se dogaja s tvojimi prijateljicami in prijatelji. Bodi vesela za vsako osebo, ki ji slediš. Od njih se nauči kaj novega, naj te njihova življenja motivirajo. Naj ima tvoj »feed« smisel zate. 
 

3. Omeji čas, ki ga lahko preživiš na družbenih omrežjih

Obstaja kar nekaj aplikacij s katerimi si lahko pomagaš in omejiš svoj »screen time« na mobilnem telefonu. Malo pobrskaj in tvoje življenje se bo zagotovo spremenilo na bolje. 
 

4. Izključi obvestila in si postavi nova pravila za uporabo telefona

Nova pravila, nova ti. Izključi si obvestila in ohrani le tista res najnujnejša. Prav tako si postavi nova pravila, kdaj je uporabna mobilnega telefona prepovedana – v družbi, na sprehodu, v spalnici, med vožnjo z javnim prometom (raje beri knjigo) in podobno. 
 

5. Izbriši družbena omrežja iz telefona

Lahko pa izpustiš zgornjo točko in se enostavno izklopiš. Prvi teden se ti bo zagotovo zdelo, da gre življenje mimo tebe in da nimaš več stika z realnostjo, kmalu pa boš prišla do spoznanja, da ne potrebuješ konstantnega stika. Verjetno boš videla, da si bila kar malo odvisna od tega občutka, zato je prvi teden lahko za marsikatero velik izziv. 

 

Ne pozabi, ti si tista, ki ima kontrolo nad svojim mobilnikom in ne obratno. Prevzemi kontrolo!

 

Komentarji