Domov Psihologija Otožnost ali kaj bolj resnega?

Otožnost ali kaj bolj resnega?

Depresija je drugi najpogostejši razlog za nesposobnost za delo na svetu. Raziskali smo ozadje te zelo pogoste bolezni ...

Predstavljajte si, da se počutite obupano, ničvredno, krivo ali celo, da bi svet bil boljši brez vas. To je depresija. Zdaj pa si predstavljajte, da vsi okrog vas mislijo, da ste le slabe volje in se lahko iz tega stanja kadar koli poberete. To je del običajnega vsakdana mnogih oseb, ki trpijo za to boleznijo. Depresija ne izbira svojih žrtev, zboli lahko kdorkoli, ne glede na spol, starost ali družbeni status. To dokazujejo tudi pričanja mnogih zvezdnikov, ki trpijo ali so trpeli za depresijo.

Kaj točno privede bolnike do takšnega počutja, je neznano, a se predvideva, da gre za spremembe v ravneh kemikalij, ki pošiljajo signale po možganih. Medtem ko je mogoče, da se pojavi iznenada, se stanje pogosto prične s sprožilcem, na primer z izgubo ljubljene osebe ali z obdobjem stresa doma ali v službi.

Kaj točno je potrebno za diagnozo depresije, kako jo ločimo od običajne potrtosti ali žalosti? Za diagnozo depresije morajo obstajati trije ključni simptomi: vaše slabo razpoloženje mora trajati večino časa vsaj dva tedna, občutiti morate tudi pomanjkanje veselja ali užitka v življenju ter občutiti pomanjkanje energije in utrujenost. Lahko se pojavijo tudi spremembe v spalnem vzorcu ali apetitu, izguba teže, občutki krivde ali obupanosti, pa tudi samomorilske misli. Število in resnost simptomov, ki jih doživljate zraven glavnih treh, določajo, kako resna je vaša depresija.

Zakaj nekatere osebe zbolijo za depresijo, druge pa ne? Strokovnjaki pravijo, da je to vprašanje za milijon dolarjev. Edino možno pojasnilo je genetika, saj depresija lahko 'kroži' znotraj družine, razen tega pa nihče pravzaprav ne ve. Nedavne raziskave so pokazale, da lahko gre za reakcijo dela možganov, ki nadzirajo čustva. V novi študiji so pri družinah, nagnjenih k depresiji, odkrili poseben kromosom, študija na ameriški univerzi Stanford pa je povezala depresijo z želodčnim vnetjem v prvih dneh po rojstvu, kar povzroči, da se do konca življenja možgani na stres odzovejo drugače.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji