Domov Vpliv glasbe na počutje nosečnice in otroka

Vpliv glasbe na počutje nosečnice in otroka

Glasba lahko pozitivno vpliva tudi na počutje še nerojenega otroka.

Vsi vemo, da poslušanje najljubše melodije dvigne duha, ples in petje pa pripomoreta k izločanju endorfinov, hormonov sreče. Ali ste vedeli, da lahko glasba zmanjša stres, izboljša rezultate hujšanja in okrepi ljubezensko zvezo – tako med nosečnostjo kot po porodu? In da poslušanje glasbe lahko vpliva tudi na počutje zarodka?

Kako glasba vpliva na otroka v maternici?

Glasbo lahko otroku predstavite, še preden se rodi. Zarodki v maternici namreč slišijo zvoke že od približno od 23. tedna. Igranje mirne glasbe lahko ugodno deluje na oba, če pa boste isto melodijo predvajali po porodu, boste otroka zelo učinkovito umirili, ko bo razdražen in jokav.
Glasbeni terapevti se strinjajo, da petje ugodno vpliva na otroka, ko je še v varnem zavetju maternice, saj deluje zelo pomirjujoče. In ne le da bo prepoznal vaš glas, ko se bo rodil, temveč boste tako spodbudili tudi nastajanje posebne povezanosti.

Kako glasba vpliva na nosečnico?

Nosečnost je lahko zelo stresna, zato je tako za vas kot otroka pomembno, da se znate umiriti. Najbolje je, da se udobno namestite v najljubši naslanjač ali ležete in le prisluhnete melodiji, ki vas sprošča. Morda vam takšno umirjanje ne bo hitro prešlo v navado, a je vsekakor priporočljivo – tudi ko otrok pride na svet.
Če imate na voljo le trenutek, a sprostitev nujno potrebujete, si zavrtite najljubšo pesem. Pojte na ves glas in zaplešite, tako boste sprostili endorfine, hormone sreče. Kar oživeli boste in na obrazu se vam bo risal nasmeh, to pa je prava rešitev za premagovanje stresa. Sestavite seznam s svojimi najljubšimi pesmimi (oblikujte playlisto v računalniškem programu za predvajanje glasbe ali naložite pesmi na predvajalnik MP3) in si z njimi popestrite še tako dolgočasna opravila – od steriliziranja stekleničk do likanja oblačil.

Fotografija: Bigstock

 

Preberite tudi

Komentarji