Domov Vojna z lastnim telesom

Vojna z lastnim telesom

Vse pogostejši razlog za dietno prehranjevanje niso odvečni kilogrami, ampak pritiski, ki jih ženske občutimo iz okolice, še bolj pa nas obremenjujejo nerealne želje, ki si jih zadamo same.

V tej 'klimi' so diete postale pravo bojno polje, kjer se številne ženske borijo z negativnimi občutki, povezanimi s hrano. Odkrivamo, kako spremeniti odnos in prevzeti nadzor nad lastnim telesom.

Trud ljudi, da bi izgubili odvečne kilograme, in vzdrževanje diete nista novosti, vendar je pozornost strokovnjakov pritegnil nov pojav na dietnem področju – dieta kot način življenja. Vse več ljudi, ki se dietno prehranjujejo, sploh nima težav s kilogrami. Kot najpogostejši razlog za tak način življenja navajajo nasvet prijatelja ali življenje po vzoru slavne osebe. Tak odnos do hrane zahteva veliko časa, ki ga ljudje namenijo razmišljanju, kaj bi zaužili, česa ne smejo, kaj lahko …

Poskusila sem skoraj vse. Najkasneje sem jedla ob 18. uri, tudi izdelke, ki naj bi nase vezali maščobo in jo pomagali odplakniti iz telesa, sem preizkusila. Najbolj čudno od vsega pa je, da sploh nisem imela težav z odvečnimi kilogrami. Enostavno sem čutila nek pritisk, da uvedem tak način prehranjevanja, saj je bila v tem času večina mojih prijateljic na dieti,“ pravi bralka Maja.

Raziskave so pokazale, da ženske močno vplivajo ena na drugo, ko gre za prehrano in diete. Nesmisel pa razkriva naslednje dejstvo: ko ženske jedo z moškimi, zaužijejo manj kalorij, medtem ko na kosilu s prijateljicami pogosto pride do večjega vnosa kalorij, saj se držijo pravila 'pojedla bom, če boš ti tudi', s katerim zmanjšajo občutek krivde.

Psihologi trdijo, da velik del naših težav ne tiči v zaužiti hrani, ampak v miselni borbi, ki je povezana s hrano. Če za razmišljanje o tem, kaj boste pojedli oziroma česa ne boste, porabite veliko časa in energije, obstaja velika verjetnost, da je težava v vaši glavi in ne v telesu. Odločitve, ki so vezane na hrano in to, kaj, kdaj in v kakšnih količinah bomo jedli, so izključno duševne narave, na sam vnos hrane pa najbolj vplivajo pridobljene navade. S prepoznavanjem in spreminjanjem negativnih navad lahko v veliki meri izboljšamo svoje življenje. Ključ do uspeha se skriva v prilagajanju nezavednega dela zavesti in ne hrane, ki jo uživamo, s čimer se hkrati spreminja tudi odnos do hrane. S ponavljanjem takšnega vedenja lažje usvojimo in ponotranjimo nov življenjski slog. Vzpostavljanje nadzora nad hrano izzove tudi večji občutek optimizma in motivacije.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji