Domov Vaja za zbranost in koncentracijo

Vaja za zbranost in koncentracijo

Zadnja vaja avtogenega treninga je t.i. vaja za čelo, njen cilj pa je doseči stanje mirnega, treznega in preudarnega razmišljanja.

S prvimi petimi vajami se popolnoma sprosti telo, s čimer naredimo dobro podlago še za zbistritev misli. Cilj zadnje vaje je doseči stanje mirnega, treznega in preudarnega razmišljanja, torej kot rečemo, želimo 'ohraniti bistro glavo' od nasprotnega vročekrvnega in brezglavega beganja misli. Na tej točki se že pogosto dogaja, da med vajo 'odtavamo z mislimi'. To ne pomeni, da nam misli begajo, tako kot na začetku učenja, ampak, da preprosto ne mislimo na nič. To nakazuje le na to, da se nam je uspelo kvalitetno sprostiti.

Do sedaj smo sproščenost žilnih steh in trebušnih organov dosegli z njihovo boljšo prekrvavitvijo, in sicer na tak način, da smo si predstavljali toploto. Pri zadnji vaji pa ravno obratno, sproščenost dosežemo s predstavo prijetnega hladu, in sicer v predelu čela. Doseči želimo, da se drobne žilice v tem predelu zožijo, kar pripelje do manjše prekrvavitve čela in do dejanskega občutka hladu. 'Ohladimo' si torej samo čelo, ne glave v celoti, ker to lahko pri nekaterih ljudjeh pripelje do glavobola. Veliko ljudi ta občutek opisuje kot nežen hlad v predelu senc.

Ko vse vaje avtogenega treninga usvojimo v celoti in lahko telo zares in popolnoma sprostimo, lahko kot sedmo vajo dodamo še individualno geslo, ki ga oblikujemo samo zase in za točno določen problem ali težavo, ki ga oziroma jo, želimo odpraviti ali izboljšati. Ta gesla, so kot neke afirmacije, ki si jih v mislih ponavljamo. Vendar to naredimo le takrat, ko je telo popolnoma sproščeno, saj bo takrat naša podzavest bolj dojemljiva za te afirmacije in se nam bodo bolj vtisnile v spomin.

Z vsako od šestih vaj avtogenega treninga smo tako postopoma sprostili celo telo. Učenje te tehnike je preprosto, vendar zahteva redno, vsakodnevno vajo, saj se le tako naučimo kontroliranja svojih misli in posledično vplivanja na svoje telo. Žal tudi avtogeni trening ni čudežna paličica, ki bi rešila vse težave, lahko pa služi kot odlična dopolnilna dejavnost za reševanje marsikatere težave.

Besedilo: Miriam Jakljič, univ. dipl. soc., www.autogenos.si
Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji