Domov Ustvarite pravo vzdušje za učenje

Ustvarite pravo vzdušje za učenje

Učenja ne bi smeli jemati kot nekaj samoumevnega in enostavnega, za kar se ni potrebno pripraviti in truditi. Za vsako dejavnost, ki jo počnemo ali nameravamo narediti, se pripravimo.

Tako kot mora športnik ogreti svoje telo, da lahko prične s treningom, se mora tudi šolar pripraviti in ogreti za učenje oz. si ustvariti pravo vzdušje. Ustvarimo si okolje, v katerem bodo pogoji ustvarjeni za aktivno treniranje možganov.

Najstnik v sobi leži na postelji in videti je, da se zavzeto uči. Pred sabo ima odprt učbenik in bere. Zvezka ali svinčnika nima, namesto tega ob steno odbija mehko žogico. Primer je verjetno daleč od tega, kako se uči vaš otrok, vendar pa ni tako daleč od realnosti, kot se zdi.

Prvi pogoj k uspešnemu učenju je verjetno tudi najtežji, to je motiviranost. Čeprav na začetku nismo vedno navdušeni in motivirani za učenje novih vsebin, niti tistih ne, ki nas sicer zanimajo, se lahko motiviramo tako, da si postavimo cilj. Tak, ki bo pomemben za nas in ki bo sprožil gonilno silo za učenje. Cilji naj bodo realno dosegljivi, v skladu z našimi fizičnimi in časovnimi zmožnostmi. Priporočljivo je, da si cilje postavljamo sproti (saj veste, počasi se daleč pride). Majhni uspehi, ki jih bomo sproti dosegali pa naj bodo dodatna spodbuda.

Drugi pogoj je delovni prostor. Če se v lastnem kaosu znajdemo, potem si ni treba preveč beliti glave z neredom. Če pa nenehno iščemo ali pozabljamo svoj delovni material, potem je to znak, da je nekaj potrebno sprementi. Pomislite, kako je urejen delovni prostor, kjer se boste učili. Je delovna miza dovolj razsvetljena in pada svetloba s prave strani (pri desničarjih z leve in obratno)? Sobna temperatura naj bi bila okoli 18 stopinj, poskrbimo tudi za dobro zračenje. Jedilna miza za učenje ni primerna, ker je ta v naši podzavesti prihranjena za druge namene. Prav tako pri učenju nikar ne ležimo, saj naše telo deluje tako, da se pri tem pojavi utrujenost. Na mizi naj bodo tisti delovni pripomočki, ki jih potrebujemo, da ne prihaja do oviranja učenja zaradi iskanja manjkajočega: papir, pisala, ravnilo, barvice, lepilo, fascikli ipd. Drža pri mizi naj bo čim bolj pokončna, namesto energetske pijače pa imejmo pri sebi steklenico z vodo.

Glasba med učenjem? Zakaj pa ne? Vsaka glasba ne zavira učenja, lahko nam celo koristi in pomaga pri učenju, kar pa je odvisno od vrste umskega dela in vrste glasbenega ozadja. Najbolj primerna je klasična glasba, presenetljivo pa tudi tehno in rock. Nikakor pa niso primerne radijske oddaje, ker prekinjajo glasbo in vključujejo komentarje. Torej glasba med učenjem da ali ne, je odvisna od osebnega nagnjenja. Preizkusite ali se vi in vaš otrok bolje osredotoči na učenje z glasbo ali brez nje.

Kako najti pravi čas za učenje? Da bi prepoznali svoj vzorec učenja, si zapisujmo in opazujmo vsakodnevno učenje. Z dnevnikom dobimo vpogled nad tem, kaj pravzaprav počnemo, koliko koristnosti je v naših učnih dejavnostih ali pa so samo zapravljanje časa. Poskusimo ugotoviti, kateri del dneva je za nas najbolj primeren za učenje. Smiselno je tudi, da si ustvarimo ritual, preden začnemo z miselno aktivnostjo: prezračimo sobo, pripravimo pijačo, pripravimo delovne pripomočke za učenje. Ustvarimo si prijetno učno klimo, ki nas bo k učenju spodbujala. Učenje v stresni situaciji pa je najmanj produktivno, takrat umsko dejavnost raje preložite na bolj ustrezen čas.

Kakšne posledice ima krepčilen spanec na našo produktivnost, se verjetno zavedamo vsi. Med spanjem se možgani okrepijo, misli se uredijo in strukturirajo. Pomembnejše kot trajanje spanca je njegova kakovost. Če ne spimo dovolj, težko jasno razmišljamo in posledica je, da se ne moremo uspešno učiti. Poleg pomembnosti spanja pa je smiselno, da se seznanimo s kakšno tehniko sproščanja ali vizualizacije, ki bo nam bo pomagala tudi pri odpravljanju treme pred nastopanjem in ocenjevanjem. Moč naših (pozitivnih) misli je tudi pri učenju zelo velika.

Besedilo: Lea Čerin, Rumena hiška, varstvo otrok in svetovanje za učenje in vzgojo
Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji