Domov Tehnologija in družbeni mediji: kaj si želijo otroci?

Tehnologija in družbeni mediji: kaj si želijo otroci?

Ste se kdaj vprašali, kakšna pravila za uporabo družbenih medijev in sodobne tehnologije bi otroci postavili svojim staršem? Mi imamo odgovore!

Novi raziskavi, ki so ju raziskovalci na univerzah v Washingtonu in Michiganu izvedli med 249 družinami z otroci, starimi med 10 in 17 let, ponujata odličen vpogled v uporabo tehnologij (mobilni telefoni, računalniki, tablice, itd) in pravila ter pričakovanja.

Običajno otroci pri tem nimajo besede, a ko so jih raziskovalci vprašali, katera pravila o uporabi tehnologij in družbenih omrežij želijo, da bi upoštevali njihovi starši, so odgovori sodili v sedem splošnih kategorij:

Bodi prisoten Otroci so bili mnenja, da tehnologija v določenih trenutkih ne bi smela biti prisotna, na primer, ko se otrok želi pogovoriti s staršem.

Avtonomija otrok Starši bi otrokom morali dovoliti, da sami sprejemajo odločitve o uporabi tehnologije, brez vmešavanja.

Zmerna uporaba Starši bi morali tehnologijo uporabljati zmerno in v razmerju z drugimi aktivnostmi.

Nadzor nad otroki Starši bi morali za varstvo otrok postaviti s tehnologijo povezana pravila in jih tudi uveljavljati.

Ne med vožnjo Starši ne bi smeli pisati SMS-ov ali telefonirati med vožnjo ali med čakanjem pri semaforju.

Brez hinavščine Starši bi se morali vesti enako kot pričakujejo od otrok – na primer brez uporabe tehnologije in interneta med obroki.

Brez pretiranega deljenja Starši na spletu ne bi smeli deliti informacij o svojih otrocih brez njihovega jasnega dovoljenja.

Pomembna je zlasti zadnja kategorija, saj starši ob objavljanju zgodbic in fotografij na facebooku (in drugih omrežjih) le redko pomislijo, kako to vpliva na njihovega otroka. V raziskavi je kar dvakrat več otrok kot staršev izrazilo skrb glede družinskih članov, ki na facebooku in drugih omrežjih delijo njihove osebne informacije brez dovoljenja. Tudi če je vaš otrok še majhen, pomislite tudi na njegova čustva in fotografije raje prihranite za družinski album.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji