Domov Tako bratje in sestre vplivajo na vašo osebnost

Tako bratje in sestre vplivajo na vašo osebnost

Odnosi med brati in sestrami znotraj družine močno vplivajo na značaj in osebnost ter so pomemben razlog, zakaj ste danes takšni, kakršni ste.

Kdo je iz vas naredil človeka, kot ste danes? Kdo ali kaj določa, ali nastopate sramežljivo ali samozavestno, ali boste milijonarka ali delavka, ali se boste že pri 22. poročili z moškim svojih sanj ali se pri 42. ne boste mogli odločiti med dvema ljubimcema? Poleg genetske predispozicije so znanstveniki za razvoj osebnosti včasih 'krivili' starše.

V 90. letih so sociologi pod drobnogled vzeli tako imenovane 'peers', torej enako stare sošolce in sorojence. Nove raziskave pa dokazujejo: to, ali smo odraščali z brati in sestrami ali sami, ima odločilen vpliv na naše življenje. Bratje in sestre precej vplivajo na osebnostni razvoj nekega človeka, pogosto še bolj kot starši.

Razigrane in samozavestne: ženske, ki imajo enega ali več bratov

Osebnosti ne oblikuje le vrstni red, temveč ima posledice tudi dejstvo, ali je ženska odraščala v družini, kjer so dominirali moški ali ženske. Sociologi omenjajo značilen družinski vzorec uspešnih karieristk: običajno imajo prvorojenke močno mamo, ki jih spodbuja, in vsaj enega mlajšega brata. Na njem so se naučile, kako se fantje obnašajo med prepiranjem – včasih postanejo nasilni, pogosto pa se na koncu olajšano nasmehnejo. Če je ženska odraščala v takšnih razmerah, je povzpetniški sodelavec v službi ne bo ustrahoval. Ženske s starejšimi brati pa se nasprotno pogosto razvijejo v tradicionalno žensko, hitro ustvarijo lastno družino in so v delovnih ambicijah precej zadržane – to mesto v družini že tako zaseda starejši. Pomembna naloga sester z več brati je tudi ohranjanje ožje družine skupaj: one z mamo organizirajo božični zajtrk in brata opomnijo na klic za tetin rojstni dan, saj se on običajno le bežno zanima za sorodnike. Šele ko sam postane oče, se te stvari spremenijo.

Srčnost in prepiri: ženske z več sestrami

Odnos med sestrami je eden najbližjih, kar jih obstaja. Enak spol in manjša razlika v letih vodijo do tesne bližine, pa tudi do velikih konfliktov. Rivalstvo med sestrami je prav takšno kot med brati, le da se drugače izvaja. Ženske s sestrami so navajene, da konflikte rešujejo z besedno akrobatiko, tako s prijateljico kot s partnerjem. Slabost: ničesar ne pustijo pri miru – o vsem se je treba pogovoriti. Nič čudnega ni, da znane sestre s svojimi prepiri polnijo tabloide!

Dolžna pomagati: ženske z bolnimi sorojenci

Otrok s težko boleznijo ali prizadetostjo je težko breme – ne le za starše, ampak tudi za brate in sestre, saj so nenamerno večkrat spregledani in prepuščeni sami sebi. Bolni otrok zahteva več pozornosti, s tem pa se skrajša tudi otroštvo zdravega sorojenca. Še posebno če je zdrav mlajši – potem mora hitro postati samostojen, da lahko pomaga staršem. Možna posledica je, da zdrava sestra razvije tako imenovani 'sindrom pomočnice'. Takšna oseba občuti zadovoljstvo samo, ko jo nekdo potrebuje in ne pazi dovolj na lastne potrebe, ali pa dom zgodaj zapusti. V primeru, da starši ne izgubijo volje in veselja do življenja in svojemu zdravemu otroku namenijo zadosti pozornosti, ima lahko takšna usoda tudi svojo dobro stran: opremljeni z znanjem, da je sreča možna tudi v neugodnih okoliščinah, lahko kot odrasli osebne nizke udarce bolje prenesejo in predelajo.

Koordinatorke različnih vlog: ženske iz mešanih zakonov

Ločiti se, se ponovno zaljubiti in iz črepinj ustvariti novo družino – to ni izumila šele generacija danes 30-letnikov. Nekateri so v 70. in 80. letih, ko so bili sami otroci, že doživeli podobne izkušnje, ki niso bile nujno prijetne. Otroci iz mešanih zakonov so namreč pod stresom in pogosto slabši v storilnosti. Ko in če pa gre vse dobro, je takšna družina lahko popolna. Mešane družine naj bi po ocenah genealogov že po treh letih skupnega življenja delovale kot biološke družine, le da je zveza med polsestrami in polbrati manj ljubeča in manj nabita s konfliktnostjo kot med pravimi sestrami in brati. Na srečo pa lahko polbratje in polsestre prevzamejo pomembne funkcije: zaradi spremenjenega starostnega vrstnega reda se otroci nenadoma doživijo v drugih vlogah. Tako postane majhna in nerodna sestra naenkrat velika polsestra, ki lahko pazi dojenčka. V ljubezenskih zvezah pa se ženske in moški iz mešanih družin ne izkažejo tako dobro kot otroci iz klasičnih družin. Kdor sam izhaja iz družine, kjer se zakon ni obnesel, se sam kasneje štirikrat pogosteje loči. Vendar to ne pomeni, da odrasle ženske iz mešanih družin ne verjamejo v ljubezen. To pomeni le, da upanja v ljubezen nikoli ne izgubijo.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji