Domov Razlika med dobrim in slabim stresom

Razlika med dobrim in slabim stresom

Stres ni nujno samo slab. Kot vse ima tudi stres dve plati - dobro in slabo. Kakšna je razlika med dobrim in slabim stresom?

Pozitivni stres

Pozitivni stresni izzivi imajo dve lastnosti – lahko jih nadzorujemo (ali se nam zdi, da jih) ter imajo začetek in konec. Na primer, trening za maraton – kako se boste izkazali, je do neke mere odvisno od vašega treninga, s tem povezan stres pa se konča na cilju.

Delovni roki, stresni javni govori ali predstavitve, nastopi in izpiti so vsi primeri dobrega stresa, saj lahko sami nadzorujete končni uspeh z vajo in pripravami, hkrati pa imajo vsi – tudi če se včasih zdi, da trajajo večno – svojo končno točko, ki ji sledi počitek.

Negativni stres

Škodljiv, kroničen in dolgotrajen stres, ki je izven našega nadzora, psihologi pogosto imenujejo psihosocialni stres. Nesrečen zakon, izolirano družbeno življenje ali finančne težave, ki jim ni videti konca, so primeri takšnega stresa.

Sčasoma nenehen škodljiv stres telesu onemogoči zmožnost proizvajanja adrenalina, kortizola in ostalih nujno potrebnih hormonov. Stalen stres dokazano vodi tudi do srčnega infarkta, depresije in oslabljenega delovanja imunskega sistema, povzroči pa lahko tudi motnje spanja ter prezgoden pojav gub in sivih las.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji