Domov Prijateljstvo je boljše od morfija

Prijateljstvo je boljše od morfija

Je prijateljstvo novo sredstvo proti bolečinam? Kot kaže imajo osebe, ki imajo več prijateljev, tudi večjo toleranco bolečine.

To je dokazala študija, ki jo je na univerzi Oxford izvedla Katerina Johnson, ki na oddelku za eksperimentalno psihologijo opravlja doktorat. Raziskovala je, ali lahko razlike v naši nevrobiologiji pomagajo razložiti, zakaj imamo nekateri večje kroge prijateljev kot drugi.

Največ pozornosti je posvetila endorfinu – hormonu sreče, ki je tudi naravno protibolečinsko sredstvo našega telesa, saj so pretekle študije domnevale, da endorfin pospešuje medosebno povezovanje. Družbene interakcije naj bi sprožile pozitivna čustva, ko se endorfini vežejo na opiatne receptorje v možganih – od tu prihaja dober občutek, ko vidimo svoje prijatelje.

Da bi testirala svojo teorijo, se je Katerina opirala na dejstvo, da imajo endorfini močan protibolečinski učinek, celo večji kot morfij. Raziskovalci so nato toleranco bolečine uporabili kot način za ocenjevanje delovanja endorfinov v možganih. Ugotovili so, da so osebe z večjim krogom prijateljev imele višjo toleranco bolečine. Očitno prijateljstvo res lahko zmanjša bolečino!

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji