Domov Nasveti za vzgojo

Nasveti za vzgojo

Kako vzgajati otroka, ko raziskuje meje, ali ko med sorojenci vlada tekmovalnost? Poiskali smo odgovore na pomembna vprašanja o vzgoji.

Otroci raziskujejo svoje meje. Kaj svetujejo starši?

Ni treba veliko narediti, ampak le opazovati. Kateri otrok je pri čem dober? Pri tem ne mislimo le očitnih sposobnosti, kot sta govor ali gibčnost, ampak, na primer, tudi sposobnost poslušanja. Odločilno je, da se otrokom prizna njihova raznolikost in da se jih spodbuja.

Kaj storiti, če med sorojenci obstaja velika tekmovalnost, ko gre za starševsko pozornost?

Tudi majhni otroci lahko razumejo, da pravičnost ni stvar matematike. Ne gre za to, da bi vedno vsak dobil enak delež, ampak da je vsak enkrat na vrsti za posebno pozornost.

Kako se lahko izognemo občutku zanemarjanja pri otroku, ki je dobil sestro ali brata?

Starejšega otroka je treba že pred prihodom novega družinskega člana na to pripraviti. Naj nariše sestrico ali bratca, vi pa mu ob tem razložite, kaj se bo zgodilo. Ko dojenček vstopi v družino, je treba starejšemu povedati (tudi večkrat) – veseli smo, da nam lahko pomagaš. Pa če to pomeni le, da gre po svežo pleničko. Prav tako morate poskrbeti, da starejšemu še naprej zagotovite dovolj pozornosti, ki mu je ni treba deliti s sorojencem.

Poseben primer so dvojčki. Na kaj morajo biti starši še posebno pozorni?

Celo enojajčni dvojčki niso stoodstotno enaki – bolje je, da poudarite razlike in ne enakosti, kot to nekateri počnejo z enakimi oblačili. Podobnosti bodo otroci že odkrili sami od sebe.

Vedno več je edincev. Kako lahko okrepimo njihovo voljo po vzpostavljanju novih stikov?

Z odprto hišo! Prijatelji naj bodo dobrodošli, pri starejših otrocih tudi čez noč. Za mlajše pa ima vrtec vsekakor svoje prednosti.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji