Domov Psihologija Najdite optimalno količino stresa

Najdite optimalno količino stresa

Strokovnjaki pravijo, da lahko prava količina stresa deluje poživljajoče in proti staranju, premalo stresa pa lahko vodi do bolezni in prezgodnjega staranja. Razkrivamo, kako najti pravo ravnovesje.

Premalo stresa?

Postavite nove izzive

Če ste preveč kvalificirani za svoje delo ali nalogo, to za vas ne predstavlja dovolj velikega izziva, kar se kaže v pomanjkanju stresa. Postavite si nove kratkoročne cilje, ki naj vam predstavljajo izziv. Začnite z majhnimi stvarmi. Če že eno leto za večerni sprehod izberete enako pot, čez vikend preizkusite daljšo pot in novo okolico. Ni potrebno, da je povečanje stresa dejansko stresno. Sčasoma si boste morda želeli postaviti vedno večje cilje, a poskrbite, da bodo vedno imeli začetek in jasno viden konec.

Vadba naj bo kratka, a intenzivna

V neki raziskavi na Japonskem so ugotovili, da se je tekačem po 10–15 minutah teka izboljšalo počutje in dvignila raven energije. Visoko intenzivna vadba v kratkem času povzroči telesu dober stres in sprosti adrenalin, hormon stresa, ki nam pomaga delovati z največjim učinkom.

Dihajte plitko

Pet minut sopihajte skozi usta z zelo plitkimi dihi. To vas bo napolnilo z energijo, vaše telo pa preplavilo z adrenalinom.

Premikajte se v ritmu

Na dolgem in energičnem sprehodu poslušajte hitro, ritmično glasbo. Kombinacija gibanja in dnevne svetlobe bo povečala raven serotonina in izboljšala počutje, zato se boste takoj počutili polni energije.

Pokličite nekoga, ki verjame v vas

Premalo stresnih izzivov v dolgem časovnem obdobju lahko ima enak učinek kot preveč stresa, zaradi česar smo slabo motivirani in izgubljamo vero vase. Če se tako počutite, pokličite prijateljico, ki meni, da ste zelo sposobni, in ki ji vedno uspe dvigniti vašo samozavest.

Preveč stresa?

Izogibajte se sladkorju

Sladkor takoj močno deluje na sistem in v telesu povzroči sproščanje nepotrebnih in nenaravnih količin stresnih hormonov. Rezultat je, da ti hormoni niso na voljo, ko jih resnično potrebujete, da bi se borili proti pravim dejavnikom stresa. Nutricionisti priporočajo, da sladkor zamenjate z agavinim nektarjem.

Vadite zavest dihanja

Strokovnjaki joge priporočajo dnevno izvajanje te vaje: Tiho sedite na stol in bodite popolnoma pri miru. Dihajte globoko, a nežno in občutite vdih, kako potuje v vaš prsni koš, prepono, trebuh in vse do medenice. Ob vdihu počasi štejte do dve, na tri izdihnite. Vadite 5 minut dnevno in se k tehniki obrnite, ko vas bo popadla panika.

Dopolnila proti stresu

V času zelo stresnih obdobij jemljite magnezij, B-kompleks in selen v obliki prehranskih dopolnil.

Upočasnite

Glasba ima močan pomirjujoč vpliv, raziskave pa so pokazale, da lahko poslušanje klasične glasbe ublaži posledice stresa.

Pokličite praktično prijateljico

Večina nas ima vsaj eno prijateljico, ki brez težav obvlada neskončen seznam stvari, ki zahtevajo njen čas. Najverjetneje dolg seznam razdeli na več manjših, lažje obvladljivih nalog. Ko se vam bo naslednjič zdelo, da se utapljate v delu in čutite, kako energija odteka iz vas, jo pokličite in prosite, da vam razkrije skrivnost svoje praktičnosti. Zagotovo vam bo z veseljem pomagala!

Nasvet + Skodelica ali dve kave dnevno pomaga telesu sproščati hormona stresa (adrenalin in dopamin) v sistem, s čimer se povečata budnost in učinek pri delu.

Fotografija: Depositphotos

Komentarji