Domov Najbolj pomembno je začeti

Najbolj pomembno je začeti

Novo leto je lahko idealen čas za nove začetke in nove zaobljube. Z našo pomočjo ti jih letos uspe uresničiti!

Pomembno je, da se v življenju tu in tam občasno ustavimo in pogledamo za nazaj, da vidimo kaj vse smo že dosegli in kje smo danes, ter prepoznamo vzorce, ki jih ne želimo več ponavljati in jih želimo spremeniti. Marsikdo ne verjame v novoletne zaobljube, saj slednje pri večini hitro izgubijo smisel, vendar pa tudi v tem primeru še vedno potegnemo ven nekaj pozitivnega – vsaj enkrat na leto se malo bolj poglobimo vase in svoje želje. Naslednji in hkrati najtežji del pa je seveda uresničitev teh zaobljub.

Če želiš svoje zaobljube in cilje uresničiti, si izberi za začetek le kakšne 4 glavne cilje, ki se jim boš zares posvetila. Majhni dosežki so pomembni. Na koncu je bolje imeti malo uresničenih ciljev, kot več »le zapisanih ciljev«, ki se jih nato nikoli nisi lotila, ker je bil že sam pogled na seznam preveč obremenjujoč. Med drugim je izjemno pomembno tudi to, da vsak izbran cilj razčleniš na specifične, akcijske, merljive in časovno definirane korake. 

Vzemimo primer cilja »magistrska naloga«.

1. Specifični koraki

  • Izberi temo magistrske naloge
  • Izberi mentorico ali mentorja za magistrsko nalogo
  • Študiraj in izberi literaturo
  • Napiši magistrsko

Določimo si jasne in specifične korake, ki so ključni pri dosegu cilja.

2. Akcijski koraki

Za primer sem vzela korak »napiši magistrsko«, sedaj pa temu koraku dodam akcije, ki jih bom opravila, da lahko dosežem ta mikro cilj. S takšnim pristopom razčleniš »veliki končni cilj« in ga narediš veliko lažje dosegljivega. Tudi lepše se sliši, da boš vsak dan namenila eno uro pisanju in raziskovanju, kot pa da imaš na steni napisano le »magistrska«. 

  • Piši 2 uri na dan
  • Določi si prijateljico, ki te bo tedensko vprašala po napredku in te motivirala

3. Merljivi koraki

Vsak teden lahko pripraviš tedenski načrt in jasno vidiš kje si na poti do svojega cilja. Na koncu meseca lahko jasno razbereš kako ti gre in če so potrebne kakšne prilagoditve. 

4. Časovno definirani koraki

Pri oblikovanju ciljev je pomembno, da si jih časovno omejimo. Na takšen način se izognemo tistemu znanemu stavku »jutri je še en dan«. Določimo si rok za dosego glavnega cilja – »magistrska naloga«, prav tako časovno definiramo mikro cilje in akcijske korake. 

Ne pozabi, da je najbolj pomembno začeti. Ne čakaj, da se ti zvezde poklopijo in ne izgubljaj preveč časa pri pripravah, nikoli ne bo vse popolno. Pomembno je začeti, popravljala boš na koncu. 

Veliko sreče pri uresničevanju tvojih ciljev!

 

Komentarji