Domov Kam je izginila kemija?

Kam je izginila kemija?

Novosti zelo vplivajo tudi na spolno življenje. Ljudje se običajno ustrašijo, ko zveza postane trajna, ker se takrat pozornost osredotoča na vidike zveze, ki so bili nekoč samoumevni.

Vsi si želijo partnerja, ki lahko nudi takšno raven zadovoljstva, prav tako pa tisti, ki so v daljši zvezi, vedo, da se je za sijajno spolno življenje treba potruditi. Dejstvo je, da bližina, čeprav je koristna za zvezo, lahko negativno vpliva na spolno življenje. Glede na to, da partnerja zelo dobro poznate, se vam lahko zazdi, da spite z najboljšim prijateljem. Če pa bližina izgine, utrpi zveza veliko škodo.

Privlačnost in poželenje sta posledici delovanja testosterona in dopamina. Sčasoma se raven teh hormonov zmanjša, aktivirajo pa se hormoni bližine (oksitocin in vazopresin). Skrajni rezultat izmenjane biokemije je izrazit občutek povezanosti in intimnosti, vendar zmanjšuje željo in privlačnost. Pravzaprav je to naraven proces, ki kaže, da je čas za rojstvo in vzgojo otrok. Če torej želite obdržati intimnost in zadovoljstvo v spolnosti, morate zavestno izstopiti iz svojega udobnega spolnega območja. Če se trudite obdržati normalno spolno življenje ob visoki stopnji intimnosti, vedite, da to ne bo delovalo, ker bo odnos preveč prijateljski. Poskusite drznejšo različico spolnosti in se prepustite tveganju. Seveda to ne pomeni, da se ljubite v troje ali da menjajte partnerje, ampak da uresničite nekatere spolne fantazije. Dobra novica je, da je spolno zadovoljstvo dolgoročno gledano večje, kot je na začetku zveze. Z drugimi besedami, če se potrudite, bodo koristi obojestranske.

Ljudje običajno mislijo, da je potreba za razmišljanje o zvezi in vlaganje truda znak, da je zveza nekakovostna in da je ni vredno reševati. To je zagotovo ena izmed večjih zablod. Če ljubite svojega partnerja in si želite biti z njim intimni, se morate potruditi. Bolj kot se boste trudili, več boste dobili v zameno – zelo enostavno.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji