Domov Kakršna mati, takšna hči

Kakršna mati, takšna hči

Ste kdaj odprli usta in slišali, kako iz njih prihaja mamin glas? Vaše otroštvo ima velik vpliv na to, kako se odločite vzgajati svoje otroke.

Predstavljajte si, da je čas za večerjo in vaš malček ne želi jesti graha. Kako se odzovete v tej situaciji? Ali boste zahtevali, da poje vse do zadnjega, ali mu dovolili, da si kljub vsemu privošči sladoled, je po mnenju psihologov v večini odvisno od tega, kako ste bili vzgojeni kot otrok.

Veliko o vzgoji otrok se namreč naučimo prav od svojih staršev. Če ste imeli srečno otroštvo in vam je bilo všeč, kako so vas vzgajali, boste najverjetneje posnemali svoje starše in svojega otroka vzgajali na podoben način. Če ste bili vzgojeni na način, ki za vas ni bil pozitivna izkušnja, se boste verjetno potrudili ne biti podobni svojima staršema, ko boste vzgajali svoje otroke.

Če imata s partnerjem različne načine vzgoje ...

Malo verjetno je, da so vaju s partnerjem starši enako vzgajali, zato imata verjetno tudi različne načine vzgoje svojih otrok. To pa lahko vodi do prepirov. Pomembno je, da se pogajata in določita skupna področja. Če to ni možno poskusita vsaj razumeti razloge drugega za njegovo razmišljanje in početje, svetujejo strokovnjaki. Pogovarjajta se o svojih otroštvih – kaj je bilo dobrega pri vaši vzgoji in katerih vzgojnih navad svojih staršev ne želita ponavljati.

Dobro je, da poskušata vsak s svojim pristopom drugemu razložiti, kako bi ravnala v določeni situaciji – na primer, če bi otrok vso svojo hrano vrgel na tla. Če bosta vnaprej pripravljena na to, kako se bo drugi odzval, bo v takšnih kritičnih situacijah manj prepirov ali nesporazumov med vama.

Kakšna je prava vzgoja?

Popolnoma prava ali napačna vzgoja ne obstaja, če pa objektivno pogledate, kako so starši vzgajali vas in kako ste se ob tem počutili, vam to lahko pomaga bolje razumeti, kako vzgajate svoje otroke. Iz psihološkega vidika obstajajo štirje načini vzgoje: avtoritarni, avtoritativni, permisivni in nevpleten.

Rešite naš test in odkrijte, kateri način vzgoje so uporabljali vaši starši in kako lahko to vpliva na vaš način vzgoje otrok. Prosite partnerja, da tudi on reši test, da bosta lahko primerjala rezultate.

Preberite tudi

Komentarji