Domov Kako vzgojiti genija, 2. del

Kako vzgojiti genija, 2. del

Vzgojiti genija je enostavneje, kot mislite – in ima več opraviti z usmerjanjem vašega podmladka kot z dejanskim delom.

Napake so priložnosti

To si zapomnite in tega naučite tudi svojega otroka. Če ne naredite napake, ne boste nikoli naredili ničesar novega.

Otroci, ki ne prenesejo, da bi naredili napako, ne bodo mogli doseči genija v sebi. Dajte svojim otrokom vedeti, da tudi vi delate napake, in nanje pozitivno reagirajte, pa se bodo tudi oni s časom naučili, da nihče ne naredi vsega prav vsakič. Napake nam lahko dejansko pomagajo, da se naučimo česa novega.

Raziskujte ideje in razvijajte koncentracijo

„Današnji svet ljudi očitno spodbuja, da poiščejo odgovore (običajno na googlu) in potem nehajo razmišljati,“ pravi Andrew. Zato svojemu malčku pustite, da varno raziskuje ideje, ki ga zanimajo. Če se nekega dne odloči, da bo pes, pa tudi če se to igranje vlog zavleče za cel teden, se igrajte z njim. Mogoče bo celo zahteval hrano in vodo na tleh ali vas vabil k igri s 'tačkami'.

Razvijanje koncentracije je spremljevalec idej. Opazujte, kaj vašega otroka zanima, in gradite na tem. Mogoče bo videl igračo dinozavra v izložbi ali gosenico na vrtu in se za nekaj časa navdušil nad takšno novostjo. Takšne teme izkoristite, da ga spodbujate k risanju, pogovorom in igranju vlog.

Berite skupaj z otrokom, ne berite njemu

„Genialnost se skriva v zanimanju za tisto, česar ne vemo,“ pravi Andrew. „Branje otrokom pomaga pri zbujanju zanimanja za nove informacije.“

Čeprav filmi in računalniške igre prav tako ponujajo nove informacije in drugačno perspektivo, nič ne prekosi dobre knjige. Pustite otroku čas za kazanje slik ali mu dovolite, da obrne stran, še preden preberete zadnji stavek, saj bo kmalu začel sam oblikovati lastno zgodbo iz knjige in jo tudi oživil v vsakodnevnem življenju.

Prav tako ga lahko sprašujete o zgodbi ali se pogovarjate o posebej zanimivi sliki.

IZKUŠNJA + RAZMIŠLJANJE = UČENJE

Kako pogosto se pred spanjem pogovarjamo o svojem dnevu? Rutina večerja-kopel-postelja je pogosto hitra in stresna, a je razmišljanje ključno za učenje in razvoj velikih, krasnih možganov. Zagotovite svojemu otroku nove, zanimive in pozitivne izkušnje, pa boste spodbudili razvoj njegovih možganov in ga preprosto naredili pametnejšega. Povprašajte ga, kaj vse je videl ali čutil, pa bo nova izkušnja dobila popolnoma novo težo.

Vseeno pa ne ponavljajte vedno istih stvari. Poiščite načine za nove izkušnje, obiske novih krajev ali odkrijte nove poglede na svet.

Vi ste najboljši

„Dandanes veliko govorimo o ljudeh, ki so 'geniji', a pozabljamo, da smo vsi geniji,“ pojasnjuje Andrew. „V vsakem človeku se skriva genij – strast, sposobnost in želja, ki jih je mogoče odkleniti in razviti. Za starše in stare starše je še toliko pomembneje, da se osredotočijo na razvoj potencialov kot na trenutne sposobnosti otroka.“

Ta neverjetno enostaven koncept je nekaj, na kar hitro pozabimo, saj se starši in učitelji večinoma osredotočajo na dosežke, zasnovane na vnaprej določenih izobraževalnih in razvojnih mejnikih.

Ena od izjav, ki jo boste slišali od skoraj vsakega uspešnega človeka, pa je, da so vedno imeli nekoga, ki jih je v otroštvu spodbujal. „Ko jih vprašajo, kako jim je uspelo doseči kaj izjemnega, pogosto povedo, da jim nihče nikoli ni povedal, da kaj takšnega ni v mejah njihovih sposobnosti.“

„Najboljši laboratorij za odklepanje genialnosti vašega otroka imate na dosegu roke – imenuje se svet,“ pravi Andrew. „Z odkrivanjem, ustvarjanjem in igranjem v svetu lahko razširite otrokova obzorja. Če si vzamete čas in uživate v svetu, ga občudujete in ste radovedni o vsaki malenkosti, lahko zanetite iskro, ki bo vzplamtela in gorela vse otrokovo življenje.“

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji