Domov Kako vzgojiti genija, 1. del

Kako vzgojiti genija, 1. del

Vzgojiti genija je enostavneje, kot mislite – in ima več opraviti z usmerjanjem vašega podmladka kot z dejanskim delom.

Življenje je hitro in postaja vse hitrejše. Nenehno nas bombardirajo s teorijami o tem, kako povečati inteligenco, spretnosti in sposobnosti naših otrok, imamo pa vse manj časa, ki bi ga lahko posvetili odkrivanju skritih potencialov. Avstralski psiholog in družinski terapevt Andrew Fuller pravi, da je prispevek staršev (in starih staršev) k uspehu otroka tako v šoli kot v življenju neizmerljiv.

Malčku pustite, da varno raziskuje ideje, ki ga zanimajo. Če se nekega dne odloči, da bo pes, pa tudi če se to igranje vlog zavleče za cel teden, se igrajte z njim.

Andrew v svoji nedavno izdani knjigi Unlocking your child's genius (žal še ni prevoda v slovenščino) trdi, da se otroci rodijo inteligentni in radovedni ter z večjim potencialom, da postanejo geniji, kot mislimo. Otroci med drugim in četrtim letom so pripravljeni na učenje in obstaja več načinov, na katere lahko v tem starostnem obdobju zanetite njihovo inteligenco.

Posnemaj me

Otroci naravno imitirajo, kar vidijo – in starši so med prvimi ljudmi, ki jih bodo posnemali in od katerih se bodo učili. Če otroku pokažete lastno navdušenje do življenja in učenja, bodo tudi sami razvili tak odnos.

S hobiji, tečaji, pogovori o novih izumih in idejah našim otrokom in vnukom kažemo, da je učenje zanimivo in za vsakogar. To lahko pokažete na enostavne načine, na primer s pogovori o novih idejah in TV-oddajah, zanimivih dejstvih in odkritjih, in seveda z branjem knjig – ključno je, da se otrok nauči, da je učenje nekaj, kar počnejo tudi odrasli.

Za vašega otroka so izkušnje neverjetno razburljive, tudi če se vam zdijo popolnoma vsakodnevne. Navdušite se nad prvimi pomladnimi cvetlicami ali nad sončnim vzhodom na hladno zimsko jutro, saj lahko tudi takšne trenutke uporabite za učenje – na primer, kako sonce vsako jutro vstane in gre zvečer 'spat'.

Pripravite ustvarjalni kotiček

Pomembno je, da imate doma kotiček, ki je lahko razmetan in čaroben. Najdite torej kak kot za projekte, umetnine in zbirke. Ni potrebe, da je priprava takšnega kotička draga. Ustvarjalni genij potrebuje če mesto, kjer bo lahko izumljal, delal in hranil svoje projekte.

Odličen način za učenje vztrajnosti je, da začnete projekt, ki ga nato skozi čas nadgrajujete in izboljšujete. Pričakujte, da bo kotiček postal razmetan in podivjan. Odraščanje v genija ni vedno čisto.

Čeprav se mlajši otroci teže koncentrirajo dlje časa, se bodo prav tako z veseljem vračali k svojemu projektu.

Prosta igra je prav tako odlična. Pripravite otrokovi starosti primerne rekvizite za ustvarjanje, kot so škarje za otroke (za starejše malčke), papir in lepilo, prazne škatle od jajc in voščenke. Prazne posode od sladoleda in poceni plastične škatle so idealne za shranjevanje in za vsaj malo reda v kotičku.

Svet je nenavaden in čudaški

Domišljija in kreativnost se pogosto kažeta v idejah, ki se jih nihče drug še ni spomnil. K temu lahko pripomorete z igrami, ki zahtevajo izmišljanje načinov, na katere so si stvari podobne. Na primer: „Luna je podobna žogici za golf ali plastelinu.“

Otroku zastavljajte vprašanja, na katera jasni odgovori mogoče ne obstajajo, na primer: „Zakaj sta si s tvojo mačko podobna?“ ali: „Kaj misliš, od kod je ta cvetlica?“

Ne pozabite, da se genialnost bolj skriva v zastavljanju vprašanj kot v posedovanju odgovorov.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji