Domov Kako spremeniti odnos do hrane?

Kako spremeniti odnos do hrane?

Ste tudi vi pod pritiskom, da morate shujšati ali se prehranjevati na določen način? Potem je za vaše zdravje (tako telesno kot psihično) pomembno, da spremenite scoj odnos do hrane!

Jejte, ko ste lačni, saj boste zaradi stradanja zboleli ali pa se še bolj zredili

Če stradate, vaše telo misli, da je v nevarnosti, zato upočasni metabolizem, vneseno hrano pa ohrani kot maščobo zaradi preživetja. Ko jeste, telo uskladišči del maščobe za težke čase. To je tudi razlog, zakaj se po hitri dieti in izgubi kilogramov le-ti lahko v zelo kratkem času vrnejo v obliki maščobnih oblog. Najpravilnejše obnašanje je tudi najbolj logično – jejte, ko ste lačni, saj takrat telo sporoča, da potrebuje dodatno gorivo. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, vodite seznam o količinah zaužite hrane. Občutek lakote zlahka prelisičite, če pred obrokom popijete kozarec vode. Zaradi nje boste tudi prej siti.

Jejte, kar želite, ne samo tisto, kar mislite, da smete/morate jesti

V človeški naravi je, da želja po nečem postane močnejša, če je to prepovedano. Vitki ljudje jedo tudi čokolado in čips. Ničemur se ne odrečejo in jim zadostuje že malo čokolade ali čipsa. Nikar ne bodite ena izmed tistih žensk, ki si v restavraciji s čudovitega menija izbere samo zeleno solato in kozarec vode. Jejte vse, kar imate radi, a v premišljeni količini. Hitro boste dojeli, da vas zadovolji že zelo majhen prigrizek.

Hrani se posvetite

Če jeste počasi in brez motečih dejavnikov, ki bi odvrnili pozornost od hrane, in če vsak grižljaj dobro prežvečite, boste prej siti. Raziskave so pokazale, da osebe, ki med obrokom gledajo televizijo ali berejo, pojedo tudi do dvakrat večjo količino, kot jo organizem dejansko potrebuje. Tudi v primeru hitrega hranjenja od organizma ne dobite sporočila, da ima dovolj hrane. Za vsak obrok si vzemite dovolj časa, da boste v hrani in okusih lahko resnično uživali. Odličen način usvajanja te navade je, da po vsakem grižljaju odložite jedilni pribor in hrano zavestno prežvečite.

Nehajte jesti, ko ste siti

Če jemo počasi, ima naše telo dovolj časa, da sporoči možganom, da je sito in da je treba zaključiti z vnosom hrane. Večina ljudi ne prepozna tega znamenja, zato majhen namig: spomnite se trenutka, ko ste bili zelo lačni, in občutka ob tem. Potem ponovite z občutkom sitosti. Bolj kot boste zavestno razmišljali in ta dva občutka primerjali, lažje ju boste prepoznali in jedli le takrat, ko boste resnično lačni, in nehali, ko boste siti.

Nadzorujte svoje aktivnosti

Debeli ljudje prehodijo tudi 2.000 korakov manj od povprečne osebe, kar je podobno 15-minutnemu sprehodu. Telesna aktivnost je bistvenega pomena, saj spodbudi metabolizem, ki porablja kalorije in maščobe. Zelo spodbudno je, če vadbo povežete z občutkom zadovoljstva. Med vadbo lahko poslušate priljubljeno glasbo ali izberete primerno mesto, kjer boste sproščeni. Tak pristop izzove občutek prijetnega in iz vadbe naredi pravo zadovoljstvo.

Ostanite pozitivno naravnani

Optimističen pogled na svet je glavno vodilo srečnega življenja. Iz takšnega odnosa izhajajo najboljši rezultati. Namesto da se osredotočite na velik trebuh ali stegna, ki vam niso všeč, imejte pred seboj sliko svojega zdravega telesa v dobri telesni pripravljenosti. Ob takšni sliki trenirajte tudi svoj um, da bo deloval oziroma mislil pozitivno. Z očmi, usmerjenimi v nagrado, pa boste vzdrževali dobro motivacijo.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji