Domov Kaj uničuje vaš libido?

Kaj uničuje vaš libido?

Je vaša želja po seksu preprosto izginila? Preverili smo pet najpogostejših razlogov za zmanjšan libido.

Težave v razmerju

Seks ni le fizičen, temveč se velik del odvija predvsem v glavi. Če se s partnerjem ne počutite povezani ali med vama pogosto nastajajo prepiri, se to hitro lahko pokaže v padcu libida. Partnerske težave vodijo do največ težav z željo po spolnosti, saj strast nadomestijo stres in prepiri. Kmalu se vroče spolno življenje sprevrže v opravek, rutino, kasneje pa vam je še to odveč. Brez sprememb, ki popestrile spolno življenje, ženskam seks hitro ni več zabaven. Če je težava le v rutini, predlagajte popestritve – nove položaje, igranje vlog ali uporabo erotičnih pripomočkov. Če je težava v razmerju samem, se bosta morala odkrito pogovoriti in jih poskusiti rešiti.

Sprememba teže

Ženskam se teža nenehno spreminja – dodaten kilogram v času PMS-ja, večja sprememba v času nosečnosti ali nekaj kilogramov po spremenjenem načinu prehranjevanja na dopustu. In prav telesna teža je velika psihološka prepreka, ki pogosto ženskam onemogoča, da bi uživale v seksu. Na nekatere to vpliva bolj kot na druge, a teža je eden od najpomembnejših dejavnikov, kako bo ženska gledala nase in kako privlačno se bo počutila. Če je teža tisto, kar vam povzroča padec libida, se takoj posvetite vadbi. Učinek morda ne bo takojšen, vas bo pa telesna aktivnost napolnila z energijo in endorfini, kar lahko vaš libido ponovno vrne na normalno raven.

Utrujenost

Ste preveč utrujeni za seks? To ni le izgovor! Seks je v dolgotrajnih razmerjih pogosto del rutine, ki običajno poteka zvečer, pred spanjem. Ob koncu dneva se pogosto počutimo izčrpano in smo pod velikim stresom, zato ni čudno, da se ne morete vzburiti. Če ste ob koncu dneva popolnoma izmučeni, nikar ne obupujte in tega premlevajte. Raje spremenita vajino rutino. Ste za jutranji seks? Kaj pa enega 'na hitro' pod prho? Če to ne pride v poštev se na večerno 'telovadbo' dobro pripravite – večerja naj bo lahka in polna beljakovin ter zelenjave, lahko si privoščita tudi kozarec vina. Če boste zvečer jedli hrano bogato z ogljikovimi hidrati, boste le še bolj zaspani in manj pripravljeni za posteljne dogodivščine.

Kontracepcija

Oralna kontracepcija je odlična zaščita pred zanositvijo, žal pa je eden od njenih zelo pogostih stranskih učinkov tudi izguba želje po spolnosti. Testosteron je tisti hormon, ki skrbi za libido,njegove vrednosti pa so v ženskem telesu najvišje v času ovulacije. Ko jemljete kontracepcijo, ovulacije ni in to se lahko pozna pri vašem libidu. Če menite, da je za izgubo libida kriva kontracepcija, se z ginekologom pogovorite o morebitni zamenjavi.

Antidepresivi

Del zdravega libida so tudi hormoni. Ne le spolni, temveč tudi običajni, kot so seratonin, epinefrin (adrenalin) in dopamin. Antidepresivi pa običajno delujejo tako, da umirijo vzpone in padce teh hormonov, kar lahko vodi do zmanjšate možnosti za vzburjenje. Če menite, da je to razlog, se pogovorite s svojim zdravnikom.

Nasvet+ V študiji iz leta 2013 so ugotovili, da lahko 20-minutna intenzivna vadba pomaga povečati spolno slo pri ženskah, katerim je libido padel zaradi jemanja antidepresivov.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji