Domov Kaj storiti po prevari?

Kaj storiti po prevari?

Ko vas partner prevara, vas običajno pričnejo prevzemati različna čustva. Ključno je, da se jim ne predate, temveč ravnate premišljeno.

Testirajte se na spolno prenosljive okužbe

Moški in ženske, ki imajo spolne odnose z osebami, ki niso njihovi partnerji, so običajno tudi manj previdni, ko gre za varno spolnost. Takoj ko izveste, da je partner imel spolne odnose z drugimi osebami, obiščite osebnega zdravnika, ki vas lahko testira na vse spolno prenosljive okužbe. Na virus HIV se lahko anonimno testirate tudi v različnih ustanovah po Sloveniji.

Spoznajte svoje pravice

Tudi če nameravate ostati s partnerjem, se pozanimajte o svojih pravicah. Namera namreč ne pomeni, da boste s partnerjem tudi ostali. Dobro je, da poznate svoje pravice ob potencialnem razhodu oziroma ločitvi. Tako finančne kot tudi stanovanjske ter seveda starševske pravice, če imata s partnerjem otroke.

Prosite za pomoč

Za soočanje z nezvestobo je potrebna določena čustvena podpora, ki je sami sebi ne morete nuditi. Obdkožite se z ljudmi, ki vedo, kaj doživljate – psihologi, podporne skupine, družina in prijatelji, ki so se soočili s podobnimi stvarmi itd. Ne glede na to ali ste se odločili ostati s partnerjem ali ne, potrebujete skrb, ljubezen in podporo, ki jih je mogoče dobiti le s pogovori o tem, kaj se vam je zgodilo s sočutnimi in empatičnimi sogovorniki. A nikar pri tem ne bodite škodoželjni ali maščevalni. Eno je, da poiščete podporo pri drugih osebah, povsem drugo pa, da boleče dogodke iz maščevalnosti razlagate njegovi mami, šefu ali prijateljem. Zapomnite si tudi, da tega, kar rečete svojim otrokom, ni mogoče vzeti nazaj, zato pazljivo preden boste o svojem partnerju (in njihovem staršu) grdo govorili.

Zaupajte svojim občutkom

Če se s partnerjem ne počutite več varno, zaupajte svoji intuiciji. Če se vam zdi, da partner ne stori nič, da bi izboljšal stanje med vama oziroma svoje obnašanje (na primer pitje alkohola, če je za nezvestobo krivil alkohol), mu ni potrebno slepo zaupati, da se bodo stvari izboljšale. Postavite se zase!

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji