Domov Kaj se zgodi, ko … doživimo orgazem?

Kaj se zgodi, ko … doživimo orgazem?

Eksploziven orgazem je eden najbolj zadovoljujočih občutkov, ki jih telo lahko doživi. Kaj nas sploh pripelje do vrhunca in kako orgazem doživeti čim pogosteje?

Nedavna raziskava je odkrila, da le tretjina žensk redno doživi orgazem pri spolnem odnosu – pri moških na drugi strani je ta 'uspešnost' kar 91-odstotna. Neka druga študija pa je prikazala, da skoraj trije odstotki žensk niso nikoli doživeli orgazma (raziskava je bila izvedena v Veliki Britaniji). To le dokazuje, kako nenavadna reč je ženski orgazem. A bolj kot ga bomo razumeli in raziskali, bolj verjetno bo naše spolno življenje zdravo in zadovoljujoče.

Zakaj je pomembna predigra?
Neka raziskava je potrdila, da 70 do 80 odstotkov žensk ne doživi orgazma le s penetracijo. Za večino žensk se orgazem začne šele z draženjem ščegetavčka, ki je dom nešteto izredno občutljivih živčnih končičev. To je razlog, da ženska ob primerni stimulaciji klitorisa prej in bolj enostavno doseže vrhunec.

Kaj pa se zgodi potem?
Žensko pot do vrhunca sestavljajo štiri stopnje, vse pa se začne z vzburjanjem. Že po 10 do 30 sekundah stimulacije, torej predigre, se razširijo krvne celice v spolnih organih. Zaradi tega se pospeši pretok krvi v stenah nožnice, kar sproži izločanje telesnih sokov, ki delujejo kot lubrikanti in navlažijo nožnico. Medtem deli vulve (torej klitoris, vhod v nožnico in velike ter majhne sramne ustnice) nekoliko otečejo zaradi povečane količine krvi. Pospešita se srčni utrip in dihanje, krvni pritisk naraste in koža pordi, če posebno na prsih in vratu, kjer se prav tako razširijo žile.

Zakaj med orgazmom pride do krčev?
Krči so popolnoma normalen pojav in sodijo v drugo stopnjo poti do vrhunca, znano kot 'plato', ki je veliko bolj prijetna, kot nakazuje njeno ime. V tej fazi količina krvi v spodnji tretjini nožnice doseže svoj maksimum, kar povzroči otrdelost tkiv in zoženje vhoda v nožnico, obenem pa pride do ritmičnih krčev. Mišice v stegnih, bokih, rokah in zadnjici se napnejo in povzročijo krče. Prsi se dvignejo in povečajo za skoraj 25 odstotkov, pretok krvi okoli bradavičk se prav tako poveča, zato se napnejo in otrdijo. Ščegetavček se premakne proti sramni kosti in se zdi, kot da je izginil. To je trenutek tik pred vrhuncem – a še ne gre za orgazem. V devetih od desetih primerih ženske ne dosežejo orgazma, ker niso deležne dovolj dolgega draženja ščegetavčka. Približajo se mu na skoraj milimeter, a se takrat partner umakne – morda že doseže vrhunec – ali pa prekine s stimulacijo.

Ko srečate veliki O
Orgazem je tretja stopnja v ciklu. Močan in zadovoljujoč občutek povzročijo stene nožnice, tako da se ritmično krčijo na manj kot sekundo. Intenzivnost in trajanje sta od osebe do osebe in orgazma do orgazma drugačna, a gre za najkrajše obdobje med vsemi štirimi stopnjami cikla, saj za večino traja le nekaj sekund (v povprečju med 13 in 51 sekund pri ženskah, če smo nekoliko natančnejši). Vaše dihanje, srčni utrip in krvni pritisk se še dvigujejo, pride pa tudi do krčenja mišic v rokah in stopalih. V nasprotju z moškimi, ki dosežejo le en orgazem naenkrat, jih ženske lahko doživijo več zaporedoma.

Pogovorimo se še o možganih …
V možganih se sproščajo kemikalije, ki izboljšajo razpoloženje, vključno z dopaminom, živčnim prenašalcem dobrega počutja, in 'hormonom objema' oksitocinom, ki poveča občutek povezanosti med partnerjema. Raziskave so pokazale, da sta med orgazmom manj aktivna možganska predela hipokampus in amigdala, ki sta povezana z uravnavanjem čustev, še posebno s strahom in tesnobo.

Je normalno, da občutek traja?
Da, v četrti stopnji, imenovani zaključek, se umirimo in pse povrnemo v svoje običajno stanje, a se to ne zgodi nemudoma – za nekatere ženske lahko občutek vznemirjenja traja tudi pol ure po orgazmu. V času umirjanja se maternica preneha krčiti, ščegetavček pa se povrne v običajen položaj. Oteklost spolnih organov izgine, prav tako pordelost kože, mišice se sprostijo, dihanje upočasni in krvni pritisk umiri.

Ali ima orgazem še kakšen drug pomen razen užitka?
Ker lahko ženske zanosijo brez doseganja orgazma, si znanstveniki še vedno belijo glavo, zakaj orgazem sploh obstaja. Zadnja razmišljanja se vrtijo v smeri, da oksitocin okrepi krče v maternici, zaradi česar semenčice hitreje potujejo do jajčeca in se tako poveča možnost za uspešno zanositev. Zanimivo, a zakaj bi sploh potrebovali natančno razlago pomena orgazma? Tu je in ne želimo se mu odpovedati!

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji