Domov Je čas, da se razidete s prijateljico?

Je čas, da se razidete s prijateljico?

Vaše težavno prijateljstvo potrebuje hitro ukrepanje ali bi se preprosto moralo končati. Kako prepoznati razliko in kako se s tem spoprijeti na najboljši način?

Ko tesno prijateljstvo pristane na majavih tleh, so čustvene posledice lahko enako uničujoče (in srce parajoče) kot soočanje z romantičnimi težavami. Seveda nobeno prijateljstvo ni popolno, zunanji dejavniki, kot so kariera, poroka, otroci, ločitev ali bolezen, pa lahko zrahljajo še tako tesne prijateljske vezi.

Kako razlikovati med prijateljstvom, ki potrebuje le nekaj truda, in takšnim, ki je obsojeno na propad? Pod drobnogled smo vzeli nekaj najpogostejših prijateljskih težav in poiskali načine, kako se z njimi spopasti.

Preveč je odvisna od vas

To je prijateljica, ki od vas zahteva veliko več kot vi od nje. Pričakuje, da boste vedno del njenih načrtov in je jezna, če ugotovi, da ste svoj čas preživeli v družbi drugih oseb. Zaradi krivde, ki jo občutite, jo vedno znova poskušate potolažiti.

Kako ravnati s takšno prijateljico? Takšno vedenje zahteva hitro posredovanje, pravijo psihologi, zato postavite nove meje. Povejte ji, da se želite pogovoriti o tem, kako se je odzvala, ker ste šli na kavo z drugo prijateljico. Razložite ji, da se želite družiti tudi z drugimi prijateljicami in želite, da vam to omogoči brez jeze ali zamere. Nato je na njej, kako se bo odzvala, kako se bo soočila s situacijo in ali jo bo pripravljena sprejeti.

Nič ne vlaga v prijateljstvo

Vedno ste vi tisti, ki organizirate srečanja, kličete ali pošiljate sporočila. Pogosto odpove vajine načrte, do vas pa pride le, ko kaj potrebuje.

Kako ravnati s takšno prijateljico? Postavite se zase! Če vam ni všeč, kako se prijateljica obnaša do vas, ji morate to povedati. Bodite direktni, na primer: „Lepo se je bilo danes družiti s tabo. Boš naslednjič ti organizirala in mi sporočila?“ Če se ta 'naslednjič' ne bo zgodil, boste morali sprejeti, da ni dobra prijateljica in preprosto odnehati.

Pogosto vas vznemirja ali spravlja v zadrego

Na zabavah vedno popije kakšno pijačo preveč. Bila je nesramna do sodelavca, ki ste ji ga predstavili. Ali pa preveč govori o svojih otrocih.

Kako ravnati s takšno prijateljico? Če bi se večino časa, ko ste z njo, najraje pogreznili v zemljo, potem je čas, da zaključite s prijateljstvom. Če pa vam je kljub napakam všeč, se z njo odkrito pogovorite. Eden od načinov podpiranja prijateljev je tudi to, da jim povemo, ko se obnašajo neprimerno, enako kot bi želeli, da oni povedo nam. Ključna beseda, ki se ji morate med pogovorom izogibati, je 'ampak', saj negira vse, kar ste pred tem povedali. Raje jo nadomestite z 'in'. Na primer: „Že dolgo sva dobri prijateljici in kar ti želim povedati, je zame zelo pomembno.“ Morda bo cenila vaše mnenje in se zamislila o svojih dejanjih ali pa se bo le razjezila – to je tveganje, ki ga žal morate sprejeti.

Ničesar več nimata skupnega

Poznata se že od srednje šole, skupaj sta preživeli številne pomembne mejnike v življenju, a z leti sta vajini življenji šli v druge smeri. Te dni se zdi, da je vajina zgodovina vse, kar imata skupnega.

Kako ravnati s takšno prijateljico? Premislite o prijateljstvu. Ženske smo nagnjene k temu, da se oklepamo starih prijateljstev, ker se nam zdi, da se jih moramo. A vprašajte se, če je ta prijateljica zares pomembna v vašem trenutnem življenju, in se odločite, do katere mere ste jo pripravljeni sprejeti v življenje. Pri tem gre bolj za mentalno spremembo na vaši strani, razen če ste pripravljeni na pogovor iz oči v oči, ki se lahko konča v solzah.

Jemlje vam energijo

Pritožuje se o vsem in za vse svoje težave krivi druge. Vsakič ko se družite z njo, se domov vrnete slabe volje, izčrpani ali v depresiji in si želite samo postelje in odeje čez glavo.

Kako ravnati s takšno prijateljico? Prekinite prijateljstvo. Če imate na nekoga vedno znova slabe odzive, to veliko pove o vajinem odnosu. Takšne vrste obnašanje ima za vas čustvene posledice in ne prinaša nič dobrega v vaše življenje. Ko se dobite s prijateljico, želite s srečanja oditi prerojeni, motivirani in navdihnjeni – to so osebe, s katerimi želite preživeti svoj čas, ne pa tiste, zaradi katerih se počutite razburjeno in izčrpano.

Je toksična

Prijateljica, ki to dejansko ni, vas nenehno kritizira, ponižuje pred drugimi osebami, vas je izdala ali vam lagala v obraz. Morda je napravila celo kaj, kar ni v skladu z vašimi načeli, na primer varala s partnerjem skupne prijateljice.

Kako ravnati s takšno prijateljico? Preprosto odidite. Če nekdo napravi nekaj, kar se vam zdi nemoralno ali neprijazno, je to lahko trenutek, ko ugotovite, da so zadeve šle čez vse meje in se o tem ne želite več niti pogovarjati.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji