Domov Zakaj se pari kregajo glede denarja?

Zakaj se pari kregajo glede denarja?

Se s partnerjem prepirata, ker en od vaju rad zapravlja, drugi pa je varčen? Svetujemo vam, kako ukrepati, preden finančne razprtije uničijo vajino zvezo.

Ta scenarij med varčno in zapravljivo osebo je po mnenju psihologov najpogostejši vzrok za finančne razprtije. Varčna oseba je razočarana nad, po njenem mnenju, zapravljanjem, medtem ko se zapravljivcu poraba zdi povsem pod nadzorom. To lahko ustvari zamere, ki sčasoma pričnejo uničevati zvezo.

Pričnite s sproščenim pogovorom o vajinih različnih odnosih do denarja in od kod izvirajo. Vaš cilj naj bo razumevanje, zakaj partner na denar gleda na določen način iz njim tudi drugače ravna. Ko bosta imela občutek, da vaju drugi razume, bosta bolj pripravljena na sprejemanje kompromisov.

Razumite partnerjevo stališče in pričnite pogovor s stavkom, kot je: 'Vem, da ti ni všeč, da ti kdo govori, kako moraš trošiti denar, a dajva se pogovoriti o tem, kaj oba meniva, da bi bilo sprejemljivo.'

Pogovora se lotite brez predsodkov, pritoževanja ali napadov. Pričnita z nepopisanim listom in skupaj ustvarjajta naslove, na primer: hrana, pripomočki za dom, zabava, ter za vsakega od vaju določita tedensko porabo. Igrajta se z možnostmi in poskrbita, da so dovolj fleksibilne, da se noben ne bo počutil nadvladanega.

Nasveti +

Naj tisti, ki največ zapravlja, skrbi za plačevanje računov, da bo videl, kolikšen je prihodek in kolikšna mesečna poraba družinskega proračuna.

Eden drugemu se zahvalita za pozitivne spremembe, na primer ko zapravljivec zmanjša svoje stroške ali ko varčna oseba nekoliko popusti.

Bodite odkriti. Finančne nezvestobe lahko, enako kot katere koli druge, uničijo zaupanje.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji