Domov Izkoristite stres sebi v prid

Izkoristite stres sebi v prid

Veliko se poudarja negativne vidike stresa ter predpostavlja, da je ves stres slab. A v resnici vam lahko prava vrsta stresa izboljša kakovost in dolžino življenja.

Redno izpostavljanje blagim dejavnikom stresa v telesu povzroči obrambno reakcijo, ki privede do povečanega delovanja telesnih obrambnih sistemov – možganov, imunskega sistema ter mišic, katerih dejavnost z leti prične pešati. Ta proces krepitve se imenuje hormeza. Gre za prekinjeno izpostavljanje blažjim dejavnikom stresa, s čimer se okrepi telesna zmožnost miselnega in telesnega upora, zato se lahko čez čas obvarujemo pred dodatnimi, večjimi izzivi.

En vir slabega stresa lahko nadzorujete in to je pretirana skrb. Čeprav se mnogi slej kot prej znajdemo v tej situaciji, lahko nenehno obsojanje samega sebe zaradi preteklih napak ali dogodkov vodi do negativnih zdravstvenih posledic, ki so rezultat kroničnega stresa. Da bi nehali razmišljati o negativnem, strokovnjaki za boj s stresom predlagajo ...

1 Ugotovite, kaj lahko nadzorujete

Če vas v stres spravlja govor na konferenci, pomagajte nadzirati izid tako, da se nanj čim bolje pripravite, ter poiščite tri točke, na katere se želite osredotočiti. Nato napravite vse, kar je v vaši moči, da bi vplivali na izid – v tej fazi je običajno čas za vajo. Vendar to lahko pomeni tudi sprejemanje podrobnosti tistega, kar vam povzroča stres, z razbijanjem na manjše, lažje izvedljive naloge. Če morate prenoviti svojo zimsko garderobo in vam to predstavlja velik stres, razdelite ta opravek na več manjših, lažje izvedljivih opravil:
a) Ugotovite, kaj želite obdržati in kaj podariti ali česa ne morete več obleči.
b) Začnite z dvema kosoma, ki ju nujno potrebujete, in tako naprej.

Z opravljanjem manjših nalog imate občutek nekega zaključka, hkrati pa je tako veliko delo videti manj naporno.

2 Priznajte, nad čem imate malo nadzora

Za mnoge med nami je to lahko služba ali finančno stanje. Sklenite, da se boste soočili s težavo in napravili, kar lahko. Ugotovite, kaj lahko storite, da bi prihranili denar in čas. Najenostavneje to storite tako, da se dobro poučite in pripravite – preberite eno od številnih knjig na temo ravnanja z denarjem, za nasvete, kako se spopadati z življenjem v službi, pa predlagamo 100 pravil, kako uspeti (Richard Templar; Učila). A če vam stvari resnično uidejo iz nadzora – na primer visoka dohodnina, vedno bolj nergaški šef – si to morate priznati. Poiščite izzive izven svojega dela (morda postanite prostovoljka), saj vam bo to pomagalo obnoviti občutek moči. Ko je stres izven kontrole, si zapomnite, da je vaša reakcija na dogajanje ključ do enostavnejšega obvladovanja situacije. Čeprav šefu ne morete preprečiti, da bi kričal na nekoga v pisarni, lahko z nekaj enostavnimi tehnikami zagotovite, da vam to ne bo pokvarilo čustvenega ravnovesja in posledično celega dneva.

3 Poiščite napake

Če ste se pri projektu slabo odrezali ali koga razočarali, jasno priznajte svojo krivdo sebi ali komu drugemu. Kaj je šlo narobe? Kaj bi naslednjič v takem primeru storili drugače? Zapišite si določene odgovore ali jih razložite prijateljici. Naučite se nekaj iz tega in, kar je najbolj odločilno, pojdite naprej. Ključno pri tem je, da težavo spravite iz svoje glave.

Da bi se izognili škodljivemu razglabljanju (slab stres!) o težavi, si zadevo raje zapišite ali se s kom, ki vam je blizu, pogovorite o tem, kaj ste storili narobe.

4 Sprejmite odločitev

Če gre za situacijo, za katero čutite, da nanjo nimate vpliva, se odločite, ali se ji boste prilagodili najbolje, kolikor se boste lahko, ali pa jo zapustili. Nič ni bolj spodbudnega kot dejanje v smeri sprememb, pa čeprav gre le za najmanjšega od korakov.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji