background image

Hitra pot do sreče


Ste nekoliko otožni ali vam ne gre vse po načrtu? Svoje razpoloženje lahko popravite na hiter način. Upoštevajte te trike za več sreče ...

Dajte si duška

Imate občutek, da bi včasih morali sprostiti vso jezo in morebitne zamere, ki se kuhajo v vas? Tudi strokovnjaki so tega mnenja! Ugotovili so, da pisanje negativnih misli na papir, ki ga nato zavržemo, zmanjša učinek, ki ga imajo te negativne misli na naše življenje. Zato hitro vzemite papir in pisalo ter zapišite vse, kar vam leži na duši. Nato papir zavrzite (ali uničite, če pišete zelo osebne stvari).

Rešilna vadba

50 minut zmerno intenzivnega teka ali kolesarjenja v telesu poveča nastajanje kemikalij, imenovanih endokanabinoidi (zaradi podobne strukture so ime dobili po kanabinoidih v konoplji), so pokazale raziskave. Če temu dodamo še naval endorfina, ki ga občutimo po vadbi, bi se vaše razpoloženje moralo hitro izboljšati.

Spremenite svojo hojo

Ste vedeli, da obstajata dva različna sloga hoje – srečen in čemeren? V študiji, objavljeni v Journal of Behavior Theraphy and Experimental Psychiatry, so osebam pokazali pozitivne in negativne besede, nato pa so morale hoditi v bodisi srečnem (z dvignjeno glavo in zibajočimi se rokami) ali čemernem (z usločenim hrbtom in spuščeno glavo) slogu. Po tej vaji so se tisti, ki so hodili v čemernem slogu, spomnili veliko več negativnih kot pozitivnih besed, kar nakazuje, da je slog hoje vplival tudi na njihovo splošno počutje in mišljenje.

Kako potujete v službo?

Študija, ki so jo izvedli na univerzi Clemson, je pokazala, da so osebe, ki se v službo vozijo s kolesom, veliko srečnejše. Tisti, ki se v službo vozijo z avtobusom, pa so veliko bolj sitni. Razlog naj bi se skrival v kombinaciji vadbe in preživljanja časa v naravi, kar že samo po sebi izboljša razpoloženje. Če je le možno, se zato v službo odpravite s kolesom.

Postavite si dve vprašanji

Ko se vam zdi, da se bo vaš dan obrnil na slabše, se vprašajte: „Je vredno, da sem zaradi tega slabe volje?“ Nato pa še: „Se bom čez en mesec tega še spomnil/a?“. Kar naenkrat boste dobili drugačen pogled na stvari.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji