Domov Psihologija Hišni ljubljenčki spodbujajo boljše razpoloženje

Hišni ljubljenčki spodbujajo boljše razpoloženje

Lastniki hišnih ljubljenčkov se zagotovo zavedajo, da živali dobro delujejo na naše duševno in telesno zdravje. Kako?

Za izboljšanje krvnega pritiska

Raziskave pravijo, da imajo lastniki živali nižji krvni pritisk in bolj zdrav srčni utrip v normalnih razmerah in tudi v stresnih situacijah od ostalih ljudi. Neka druga raziskava pa je potrdila, da se je pri otrocih, ki so ljubkovali hišnega ljubljenčka, znižal krvni pritisk.

Boljši imunski sistem in manj alergij

Otroci, ki so imeli psa ali mačko v hiši, so manj nagnjeni k alergijam kot malčki, ki so živeli na vasi, obkroženi z domačimi živalmi.

Kot protistresna terapija

Dovolj je, da le 15 do 30 minut dnevno preživite z mačko ali psom, pa boste pregnali tesnobo in se razbremenili stresa. Tudi opazovanje rib v akvariju ima podoben učinek. Poleg tega terapevti pogosto priporočajo hišnega ljubljenčka osebam, ki se borijo z depresijo.

Ugodno delujejo na srce

Na osnovi dvajsetletnih raziskav je bilo ugotovljeno, da druženje z mačkami prinaša veliko pozitivnega. Osebe, ki nikoli niso imele mačke, so bile za 40% bolj izpostavljene srčni kapi kot lastniki teh živali.

Sprehajanje za boljše počutje

Lastniki psov so aktivnejši in manj podvrženi debelosti kot osebe, ki nimajo psa, saj z vsakodnevnimi sprehodi vsaj delno zadovoljijo potrebo po vsakodnevnem gibanju.

Komentarji