Domov Dobra novica o slabem razpoloženju

Dobra novica o slabem razpoloženju

Utapljanje v negativnih čustvih zagotovo ni zdravo, a lahko imajo žalost, jeza, krivda ali strah tudi pozitivni učinek na vas in vaše počutje.

Izboljša spomin

Ena študija je pokazala, da so si kupci zapomnili veliko več informacij o notranjosti trgovine v hladnih, turobnih dneh, ko se niso počutili tako živahno kot v sončnih dneh. Študija je pokazala tudi, da smo ob slabem razpoloženju manj dovzetni za izkrivljanje spominov z dodajanjem zavajajočih informacij.

Vzpodbuja vztrajnost

Zakaj bi se priganjali, ko se že počutimo odlično? Na akademskih testih bi naj posameznik slabšega razpoloženja poskušal odgovoriti na več vprašanj – in na več odgovoriti pravilno – kot takrat, ko je njegovo razpoloženje veselo.

Poveča radodarnost

Osebe s slabim razpoloženjem so bolj pozorne na poštenost in bodo hitreje zavrnile nepoštene ponudbe.

Izboljša zmožnost treznega razmišljanja

V študiji oseb z zelo močnimi političnimi mnenji, so jezne osebe za branje izbrale več člankov, ki so nasprotovali njihovim mnenjem, namesto da bi se vdale pogosti težnji iskanju informacij, ki podpirajo tisto, kar že verjamemo, da je res. Po raziskovanju teh nasprotnih pogledov, so bili bolj pripravljeni spremeniti svoje mnenje.

Očitno jeza vzpodbudi 'sesuj opozicijo' mentaliteto, ki nas vzpodbuja k raziskovanju mnenj nasprotnikov, da bi jih lahko z informacijami premagali. Ironično pa s tem odpremo vrata tudi možnosti, da bodo nasprotna mnenja prepričala nas.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji