Domov Do sreče v 5 minutah na teden

Do sreče v 5 minutah na teden

5 minut: to je čas, ki ga potrebujete, da za 25 odstotkov povečate občutke sreče – ko, seveda, osvojite nove navade.

Si želite biti srečnejši in bolj zadovoljni s svojim življenjem? Znanstveniki so odkrili, da je eden od najboljših načinov za spremembo na bolje to, da smo hvaležni za vse dobre stvari, ki nas obkrožajo. Menijo, da takšno razmišljanje deluje zato, ker se osredotočimo na pozitivne stvari in tako spremenimo svojo perspektivo pogleda na svet tudi v težjih trenutkih.

Z vadbo hvaležnosti boste prepoznali število dobrih stvari, ki jih imate, in podporo bližnjih ljudi, zato boste bolj samozavestni in zadovoljni. Pri tem pa vam ni treba vsakič sestavljati izredno dolgega seznama. Raziskovalci so odkrili, da če le pet minut tedensko zapisujemo stvari, za katere smo hvaležni, to neverjetno izboljša naše zadovoljstvo z življenjem. V bistvu gre za kar 25-odstotno povečanje sreče!

Lotite se dela!

Da pridobite novo navado, določite 5-minutni odmor na teden v svojem dnevniku. Izberite čas, ki vam najbolj ustreza in boste zagotovo lahko v miru sedli in razmislili. Morda je to v nedeljo zvečer, ko so otroci že v postelji, ali pa v torek med službeno malico.

Pripravite se

Svoj seznam stvari, za katere ste hvaležni, lahko zapisujete na strgano kuverto, če vam to ustreza – bistvo je, da se lotite sestavljanja seznama, pa čeprav nimate na oko privlačne beležke pri roki. Kljub temu predlagamo, da si privoščite nakup zvezka, v katerega lahko tudi sicer zapisujete svoje misli.

Vzemite si miren čas le zase

Ne lotite se seznama, ko vaš psiček besno laja, ker želi na sprehod, ali otroci vreščijo med popoldansko igro. Teh pet minut morate preživeti popolnoma osredotočeni le nase in na svoj seznam, zato izberite miren prostor. Poskusite si vzeti nekaj kratkih minut le zase, sedite v tišino in počakajte na razpletanje svojih misli.

Ko besede ne stečejo …

Vemo, da je tudi pet minut lahko veliko, ko je za vami naporen teden. Ampak ne pozabite, vedno lahko najdete vsaj eno stvar, za katero ste hvaležni, pa naj gre za vašo prisrčno mačko, topel dom – ali le dejstvo, da vas prav vsako jutro, ko odhajate od doma, prijetno pozdravi soseda iz spodnjega nadstropja. Tudi če na seznam uvrstite čisto majhno stvar, lahko to bistveno vpliva na vaše počutje.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji