Domov Čas je, da se odklopite

Čas je, da se odklopite

Niso le najstniki tisti, ki imajo vedno v rokah tehnološke napravice, to je postalo prava epidemija.

A neprestan pogled na zaslon zna imeti slabe učinke na vaše zdravje in 'resnično' družabno življenje, zato se (vsaj občasno) poskusite odklopiti.

Kdaj ste nazadnje vzeli v roke mobilni telefon in na njem preverili, če imate novo sporočilo ali pošto? Pred desetimi minutami? Pred dvema minutama? Kaj pa vaš profil na Facebooku? Kdaj ste nazadnje kaj objavili ali pogledali, kaj počnejo prijatelji?

Potrebnih je le nekaj dni in že ste popolnoma obsedeni z vsem, kar vam nudi pametni telefon. Morda se nimate za obsedenca, toda znanstveniki z univerze v Severni Karolini so ugotovili, da se vsakič, ko kdo 'všečka' našo objavo, v našem telesu sprosti dopamin – živčni prenašalec, ki je povezan z odvisnostjo.

Ker smo ljudje družabna bitja, ki vedno iščejo načine, kako se povezati z ostalimi ljudmi in prav hlastamo za pozitivnimi odzivi, obstaja nevarnost, da ta konstantna potreba po pisanju sporočil, pošte ali brskanju po Facebooku povzroča stres in pritisk. To so opozorilni znaki:

Vam je kaj znano?

1. Pred spanjem morate nujno preveriti, kaj se dogaja na Facebooku/Instagramu/Twitterju/Snapchatu ipd.

Nič ni narobe s tem, če zvečer še malo pregledate, kaj se dogaja s prijatelji, je tako? Vsaj tako si mislite in v večini primerov je res. Kaj pa če vidite nekaj, kar vas bo razburilo? Ali objavite nekaj, česar nihče ne všečka ali komentira? Potem nikakor ne boste mirni in sproščeni, kakršni bi morali biti pred spanjem. Posledica vsega tega je, da so vaši možgani preveč stimulirani, kar zelo vpliva na kakovost spanca. Zato je najbolje, da pustite računalnik in mobitel v drugi sobi.

2. Vse načrtujete/preverjate/primerjate na spletu.

Da pridemo lažje čez mesec, vsi neprestano iščemo najugodnejše različice vsega, kar lahko kupimo. Zato ni čudno, da poskušamo najti poceni počitnice ali ugodna oblačila kar preko spleta. Toda takšno varčevanje do zadnjega centa ima tudi svoje posledice. Preveč izbire različnih ponudnikov ali izdelkov je lahko zelo stresna. Res je, da s tem lahko privarčujemo, toda ali je bilo vse skupaj vredno tudi vašega časa? Naredite si načrt: omejite se s številom spletnih strani, na katerih boste iskali določeno zadevo, in se nato odločite. Lahko pa se omejite tudi s časom.

3. Takoj ko se prebudite, preverite mobitel.

To je postala vaša jutranja rutina – kot ščetkanje zob. Strah vas je, da boste kaj zamudili in zato postanete panični ali se vam zazdi, da nimate nadzora nad rečmi. Za nekatere pa je jutranje preverjanje mobitela prava sprostitev, saj jim podari tistih nekaj dragocenih minut, preden pričnejo misliti na vse obveznosti, ki jih čakajo čez dan. Toda katera druga aktivnost, na primer zgodnje vstajanje in prhanje, tek ali učenje otrok česa novega, vas lahko enako (ali še bolj) nagradi. Preprosto gre za navado, zato jo spremenite.

4. Na počitnice ne greste brez brezžične povezave do spleta.

Naša vsega polna življenja so povzročila, da se ne moremo izklopiti niti za dva tedna, ko gremo na morje. Zakaj je temu tako? Ker nas je strah, da bomo kaj zamudili in da ne bomo izpolnili pričakovanj nadrejenih. V službi se ves čas bojimo, da nas lahko zamenja nekdo drug. Toda vprašajte se, ali si želite, da bi se vaše življenje vrtelo le okoli kariernih dosežkov, ali vam več pomeni, da bi dosegli zasebno srečo? Pomislite, katere vrednote so vam pomembne in zakaj sploh obstajajo počitnice. Seveda, če imate svoje podjetje, boste vsekakor morali ostati v stiku tudi med počitnicami, toda se omejite z eno uro dela dnevno.

5. Vsak trenutek mora biti zabeležen.

Ne glede na to, ali na Facebooku/Instagramu objavljate slike svojih otrok, tega, kar ste pravkar spekli, ali pišete statuse s komentarji vsega, kar ste videli ali pravkar prebrali – vse omenjeno nakazuje na dejstvo, da ste nesamozavestni in potrebujete takojšnjo potrditev. Počutite se, kot bi ves čas potrebovali pozornost, pravzaprav pa uničujete vrednost svojih spominov in se ne osredotočate na sedanjost. Tako spustite v svojo zasebnost ogromen krog ljudi, s katerimi se niti ne družite, namesto da bi te trenutke delili z najdražjimi. In namesto da objavite kakšno sliko in jo delite s širnim svetom, raje pokličite prijateljico in jo povabite na sok.

Fotografija: 

Preberite tudi

Komentarji