Domov Avtogeni trening za zdravje trebušnih organov

Avtogeni trening za zdravje trebušnih organov

S peto vajo avtogenega treninga se bomo posvetili sončnemu pletežu oziroma organom, ki ležijo v predelu trebuha, in izboljšali njihovo delovanje.

Sončni pletež, imenovan tudi pleksus solaris, je največji vegetativni živčni center (vegetativno živčevje je tisti del živčevja na katerega nimamo zavestnega vpliva), ki se nahaja za želodcem, v višini trebušne prepone. Kako občutljiv je, dobro vedo boksarji, ki lahko svojega nasprotnika za nekaj trenutkov popolnoma onesposobijo, če ga močno udarijo v ta predel. Tudi jogijska znanost mu namenja veliko pozornosti, saj sončnemu pletežu pravi kar trebušni možgani.

Pleksus solaris torej vpliva na delovanje organov, kot so želodec, celotno črevo, slinavka, vranica, jetra in reproduktivni organi. Delovanje vseh teh organov pa je povezano tudi z našimi čustvi. Pogosto se namreč dogaja, da se spremembe na čustvenem nivoju intenzivno odrazijo z reakcijo katerega od naštetih organov. Od tu tudi izvirajo številni reki, kot so: 'obležalo mi je v želodcu', 'gre mi na jetra', 'imam metuljčki v trebuhu' itd. Kot tipičen primer bi lahko navedli slabost pred pomembnim nastopom ali težkim izpitom. Takrat vam nenadno postane slabo ali celo bruhate in dobite drisko, čeprav sploh niste bolni.

Pogoste težave ljudi, ki so pod konstantnim stresom, so povezane z želodcem in prebavo in pripeljejo celo do čira in dolgotrajno slabe ali lene prebave. Prebava se namreč v stresnem obdobju lahko upočasni, saj telo usmeri svojo energijo v druge procese, ki so takrat bolj nujni za preživetje oziroma funkcioniranje. Pri ženskah se v takem obdobju lahko pojavijo še težave z mesečnim perilom, hormoni in posledično tudi z zanositvijo.

Cilj pete vaje avtogenega treninga je zato izboljšati prekrvavitev trebušnih organov, ker s tem pozitivno vplivamo na njihovo delovanje in zmanjšamo ali preprečimo težave in bolečine. Tako kot pri drugi vaji avtogenega treninga (vaji za toploto), tudi tukaj boljšo prekrvavitev dosežemo s sugeriranjem in predstavo toplote. Če vam med vajo začne krulit po želodcu ali črevesju, je to dober znak, saj vam telo pokaže, da se sprošča in da ima tudi prebava čas delati s polno paro. Ženske pa lahko to vajo uporabljajo ob bolečih menstruacijah namesto toplih obkladkov.

Besedilo: Miriam Jakljič, univ. dipl. soc., www.autogenos.si
Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji