Domov 9 trikov, kako zaščititi svoje otroke na spletu

9 trikov, kako zaščititi svoje otroke na spletu

Kako zaščititi otroke pred svetom, ki ga odrasli razumemo še manj kot oni? Poiskali smo 9 rešitev za težavo, s katero se sooča vse več staršev.

1. Pogovarjajte se z otroki o tem, kaj počnejo na spletu – že od njihovih zgodnjih let.

2. Vzpostavite zdrave navade: ne dovolite, da bi otroci do 10. leta v svojih sobah uporabljali pametne telefone in tablice.

3. Preizkusite digitalno razstrupljevanje, tako da izklopite dostop do spleta ob 21. uri ali določite obdobja, ko vsi družinski člani za nekaj ur izklopite pametne naprave.

4. Preverite, ali imate vklopljeno starševsko zaščito na vseh napravah, a nikar ne mislite, da bo le-ta preprečila dostop otrok do neprimernih vsebin.

5. Izpostavite slabe strani sekstinga tako, da otroke opomnite, da na spletu nič ni popolnoma zasebno in da naj nikoli ne podležejo pritiskom, ko želi nekdo videti njihovo golo fotografijo.

6. Ne bodite negativno nastrojeni proti tehnologiji. Prinaša veliko dobrega, zato jo spremljajte skupaj z otroki. Igrajte igrice in bodite njihovi prijatelji na družbenih omrežjih.

7. Bodite otrokom v oporo in jim dajte vedeti, da ste vedno na njihovi strani, tudi če kdaj storijo kakšno napako na spletu. Ne obsojajte jih in jih ne kaznujte, temveč vzpostavite vez zaupanja.

8. Otroke opominjajte, naj ne delijo gesel s svojimi prijatelji. Pomagajte jim, da za svoja družbena omrežja sestavijo dobra gesla, ki naj vsebujejo črke in številke, in naj ne uporabijo imena svojega hišnega ljubljenčka.

9. Ko naletite na članke, ki opozarjajo na spletne zlorabe in svetujejo o varni uporabi interneta, jih pokažite še njim ali jih le pustite na vidnem mestu v stanovanju.

Nasvet + Sledite nasvetom na spletni strani Varni na internetu, da boste tudi vi varni pred različnimi spletnimi pravarami.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji