Domov 5 vonjev za blaženje stresa

5 vonjev za blaženje stresa

Pravi vonji so lahko odlični pomočniki za izboljšanje razpoloženja, saj lahko vplivajo na to, kako doživljamo določeno situacijo, v kateri smo se znašli.

Vonji spodbudijo naše živce, ki posredujejo določene impulze in v nas povzročajo reakcije. Tako bodo nekatere arome v nas prebudile vznemirjenje, druge nam bodo pomagale, da se spomnimo lepih trenutkov, izboljšale razpoloženje ali olajšale jutranje vstajanje iz postelje. Nekateri strokovnjaki menijo, da je vonj celo večji sprožilec za bujenje spomina kot pa zvok.

Dandanes se pojavlja vse več znanstvenih raziskav, ki kažejo, da se posamezne vonje lahko uporablja v zdravstvene ali terapevtske namene. Vonj se vse bolj uporablja tudi kot marketinško orodje in se ga jemlje kot praktični sprožilec, ki lahko aktivira ali spodbudi čustvene reakcije in spomine. Vse, kar smo sposobni zaznati v svoji zavesti, ima potencialno vpliv na naše vsakodnevne izbire in določitve. Tako tudi različni vonji lahko vplivajo na razpoloženje in na način, kako doživljamo določeno situacijo, v kateri smo se znašli.

Če se odpravljate v službo s krčem v želodcu, nimate časa pojesti kosilo ali elektronska sporočila preverjate še tik, preden zvečer ležete v posteljo, imate veliko možnosti, da boste slej ko prej pregoreli. Obstaja kup nasvetov, kako se spopasti s stresom, da se sprostimo in lažje zadihamo. Eni med njimi so tudi vonji, ki lahko ublažijo napetosti in pomagajo pregnati stres. Morda niso trajna rešitev, vsekakor pa je tudi začasna pomiritev dobrodošla, kajne?

Cimet

Cimet je prva začimba, ki nam pade na misel, ko se spomnimo praznikov, le-ti pa večini ljudi privabijo nasmešek na obraz. Je ena od vsestranskih začimb z dolgim seznamom zdravstvenih dobrobiti, njegov vonj pa v trenutku prebudi, izboljša koncentracijo, razprši stres, blaži slabost in dvigne razpoloženje. Mnoge bo spomnil na jabolčni zavitek ali babičino čežano – priljubljene jedi iz otroštva.

Agrumi

Citrusi, kot so pomaranča, limona, mandarina, bergamotka ali limeta, so ustvarjeni za blaženje stresa, uteho in dvig ravni energije, ko so naše baterije že v rdečih številkah. Pogosto se jih uporablja v kombinaciji z olji za masažo ali v dišečih svečah, saj nas razvedrijo in sprostijo. Za hiter učinek olupite pomarančo ali mandarino in lupino položite na radiator. V hipu se bo po prostoru razširil prijeten in osvežilen vonj citrusov.

Sivka

Kraljica mediteranskih zdravilnih rastlin je idealna za umiritev telesa in uma pred odhodom v posteljo. Deluje pomirjujoče, že od nekdaj pa je eterično olje sivke sestavina kopeli in krem za regeneracijo kože. Sivka pomaga pri sproščanju, olajša spanec osebam, ki jih muči nespečnost, ter tudi bolnikom, ki trpijo zaradi bolečin, povzročenih z migrenskimi glavoboli.

Kava

Raziskovalci z univerze v Londonu so si zadali nalogo izvedeti, zakaj nas vonj kave privlači še bolj kot njen okus. Odkrili so, da je v osemdesetih odstotkih tistega, kar mislimo, da je okus kave, pravzaprav le njen vonj, ki se razvije med izdihom. Ko pijemo kavo, njena aroma aktivira center za vonj v možganih, saj vonj vstopi skozi nos z zadnje strani, torej iz grla. Okoli tristo aromatičnih spojin iz kave se raztopi v slini in razvije njen okus, še preden sploh pogoltnemo cel požirek napitka.

Čokolada

Nek zelo priljubljen rek pravi, da devet od desetih oseb obožuje čokolado, medtem ko preostala ena oseba laže. Redki so ljudje, katerim se oči ne zasvetijo, ko zavonjajo košček čokolade. Ta priljubljena sladica spodbudi izločanje endorfinov, ki nam dajejo občutek užitka in zadovoljstva. Ko jo uživamo, pa se v možganih izloča serotonin, ki dvigne razpoloženje in deluje kot antidepresiv. Le kako bi se ji lahko uprli?

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji