Domov Znate pravilno skuhati jajce?

Znate pravilno skuhati jajce?

Ker si vsi želimo, da bi ponedeljkov zajtrk bil popoln, je potrebno jajca tudi pravilno shuhati. A je to težje, kot se morda sliši.

Trdo kuhano jajce se mora dati lepo olupiti, beljak mora biti ravno prav trd, a ne gumijast, rumenjak pa mora biti bister, brez zelene ovojnice. Da to dosežemo, se moramo kuhanja jajc lotiti na pravi način. Najpomembnejša dejavnika pri tem sta temperatura in čas – ne smemo jih kuhati v prevroči ali prehladni vodi, prav tako jih ne smemo kuhati premalo časa ali predolgo.

Jajca morajo v loncu biti popolnoma prekrita z vodo, ki ji dodate žličko soli ali sode bikarbone (priporočamo). Soda bo poskrbela, da jajčna lupina med kuhanjem ne bo počila. Na ognju pustite dokler voda ne zavre, nato pa ga ugasnite, saj je voda dovolj vroča, da se jajca v njej kuhajo še naprej. Če ne kuhate na ognju (temveč na električnem kuhalniku, steklokeramični ali indukcijski plošči), lonec odstavite s plošče. Pokrit lonec pustite stati še 8 minut, nato pa toplo vodo odlijte in jajca prelijte z ledeno vodo.

Lupljenje brez težav

Če ste skuhali jajca po navodilih zgoraj, z lupljenjem ne bi smeli imeti težav. Dodatno lahko za lažje lupljenje poskrbite s tem, da uporabite nekoliko starejša (a še vedno uporabna in užitna) jajca. Sveža se namreč težje lupijo.

Fotografija: Profimedia

Preberite tudi

Komentarji