Domov Slani zavitek z mladimi koprivami in čemažem

Slani zavitek z mladimi koprivami in čemažem

Marsikakšno okusno sestavino lahko najdete sami v naravi, na primer mlade koprive in opojno dišeč čemaž.

Privoščite si okuse pomladi v čim večji meri, saj ne trajajo dolgo!

Grški slani zavitek z mladimi koprivami in čemažem

Klasični dodatek takšni piti je špinača, a so koprive okusna spomladanska alternativa. Mlade koprive imajo sladkast okus, s katerim se odlično poveže tudi čemaž.

Za 6 oseb

150 g lističev mladih kopriv
20 lističev čemaža
100 g masla (25 v trdnem stanju in 75 g stopljenega)
200 g feta sira
50 g naribanega parmezana
sok in lupinica 1 limone
1 stepeno jajce
nariban muškatni orešček
7 plasti vlečenega testa
1 žlica sezamovih semen
vodna kreša za dekoracijo
sol in poper

1. Za nadev dobro sperite in odcedite koprive in čemaž. 25 g masla stopite v veliki ponvi in ko se speni, vanj dodajte koprive in čemaž. Pražite približno 6 minut, da zelišča ovenijo, potem pa pustite, da se ohladijo.

2. Pražene koprive s čemažem naložite na kuhinjsko krpo in jih kar se da dobro ožemite. Potem jih drobno nasekljajte in stresite v skledo. Dodajte nadrobljeno feto, parmezan, limonovo lupinico in sok, približno 2/3 stepenega jajca in ščepec muškatnega oreščka. Posolite in poprajte, potem pa dobro premešajte. Nadev mora biti precej drobljiv in ne tekoč.

3. Pečico segrejte na 200 °C in začnite s pripravo pite.

4. Na rahlo pomokan pult položite 3 plasti vlečenega testa – eno poleg druge, tako da se konci prekrivajo (pribl. 5 cm). Testo premažite s stopljenim maslom in na vrh položite še tri plasti testa ter jih prav tako premažite z maslom. Na sredino položite zadnjo plast testa.

5. Nadev v celoti naložite ob daljšem robu (debeline 2 cm), potem pa začnite z zvijanjem testa v zavitek. Začnite pri strani, kjer ste naložili nadev in počasi zvijajte do konca. Dobili boste dolgo kačo, ki jo zvijte v spiralo. Pripravljen zavitek položite na pekač, ki ste ga prej rahlo premazali z maslom.

6. Zavitek premažite s preostalim jajcem in na vrh potresite sezam. Pecite približno 40 minut, dokler se testo zlato ne zapeče. Pustite, da se rahlo ohladi, potem pa ga okrasite z vodno krešo in postrezite.

Za še več okusnih spomladanskih receptov prelistajte novo številko Ženskega sveta!

Preberite tudi

Komentarji