Slani zavitek z mladimi koprivami in čemažem

Marsikakšno okusno sestavino lahko najdete sami v naravi, na primer mlade koprive in opojno dišeč čemaž.
Privoščite si okuse pomladi v čim večji meri, saj ne trajajo dolgo!
Grški slani zavitek z mladimi koprivami in čemažem
Klasični dodatek takšni piti je špinača, a so koprive okusna spomladanska alternativa. Mlade koprive imajo sladkast okus, s katerim se odlično poveže tudi čemaž.
Za 6 oseb
150 g lističev mladih kopriv
20 lističev čemaža
100 g masla (25 v trdnem stanju in 75 g stopljenega)
200 g feta sira
50 g naribanega parmezana
sok in lupinica 1 limone
1 stepeno jajce
nariban muškatni orešček
7 plasti vlečenega testa
1 žlica sezamovih semen
vodna kreša za dekoracijo
sol in poper
1. Za nadev dobro sperite in odcedite koprive in čemaž. 25 g masla stopite v veliki ponvi in ko se speni, vanj dodajte koprive in čemaž. Pražite približno 6 minut, da zelišča ovenijo, potem pa pustite, da se ohladijo.
2. Pražene koprive s čemažem naložite na kuhinjsko krpo in jih kar se da dobro ožemite. Potem jih drobno nasekljajte in stresite v skledo. Dodajte nadrobljeno feto, parmezan, limonovo lupinico in sok, približno 2/3 stepenega jajca in ščepec muškatnega oreščka. Posolite in poprajte, potem pa dobro premešajte. Nadev mora biti precej drobljiv in ne tekoč.
3. Pečico segrejte na 200 °C in začnite s pripravo pite.
4. Na rahlo pomokan pult položite 3 plasti vlečenega testa – eno poleg druge, tako da se konci prekrivajo (pribl. 5 cm). Testo premažite s stopljenim maslom in na vrh položite še tri plasti testa ter jih prav tako premažite z maslom. Na sredino položite zadnjo plast testa.
5. Nadev v celoti naložite ob daljšem robu (debeline 2 cm), potem pa začnite z zvijanjem testa v zavitek. Začnite pri strani, kjer ste naložili nadev in počasi zvijajte do konca. Dobili boste dolgo kačo, ki jo zvijte v spiralo. Pripravljen zavitek položite na pekač, ki ste ga prej rahlo premazali z maslom.
6. Zavitek premažite s preostalim jajcem in na vrh potresite sezam. Pecite približno 40 minut, dokler se testo zlato ne zapeče. Pustite, da se rahlo ohladi, potem pa ga okrasite z vodno krešo in postrezite.
Za še več okusnih spomladanskih receptov prelistajte novo številko Ženskega sveta!
Preberite tudi
-
-
Odlična sladica brez moke
8. April 2019 Ne smete ali ne želite uživati glutena? Imamo odličen recept! -
Slastne pite
22. Marec 2014 Enostavne pite so najboljša ideja, če morate na hitro pripravite kaj sladkega, ko pride... -
Najbolj vroče diete letošnjega leta in njihove slabosti, 1. del
23. April 2019 Kruta resnica za trendnimi dietami, kljub temu da dajejo hitre rezultate, je, da so lahko tudi...