background image

Pšenični kruh s pirino moko in semeni


Želite pripraviti kisli kruh, a vas odvrača dolgotrajna priprava? Po tem receptu bo slasten kruh iz kislega testa pripravljen veliko hitreje.

Prva faza:
500 g bele moke
200 g polnozrnate pirine moke
4,8 dl vode

Druga faza:
1/3 kocke kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
0,7 dl vode
4 žlice semen kvinoje
1 žlica semen lana
1 žlička melase
2 majhni žlički soli

Kruh lahko spečemo iz vseh navedenih sestavin po običajnem postopku, kot smo vajeni, le moki dodamo tudi suho kislo testo Fala. Lahko pa s podaljšanim postopkom priprave vplivamo na boljši okus in aromo kruha, ki je tudi lažje prebavljiv.

1. V posodi premešajte vodo z mešanico obeh vrst moke, vendar le toliko, da ni več proste vode. Pustite pokrito s folijo vsaj dve uri, najbolje čez noč.

2. Po dolgem počitku v posodo nadrobite kvas Fala, dodajte kislo testo Fala in melaso ali sladkor ter dobro premešajte, nato dodajte sol in mešajte deset minut na visoki hitrosti. Čisto na koncu vmešajte semena. Ko so enakomerno razporejena, dodajte še vodo in premešajte le toliko, da se ta vmeša v testo. Testo pustite na hladnem vzhajati vsaj tri ure. Vzhajano testo stresite na pult, ga razdelite na dva dela in oblikujte hlebčka. Položite ju v pehar in dajte vzhajati. Kruh pustite na toplem ali pa prestavite na hladno (lahko tudi v hladilnik). Pazite, kdaj bo kruh primerno vzhajal glede na temperaturo prostora (na hladnem lahko tudi dve uri ali več). Če ga pustite dlje vzhajati, je precej bolj aromatičen in okusen.

3. Kruh je primeren za v pečico, ko se volumen skoraj podvoji, ob pritisku prsta pa se testo počasi vrne na prvotno mesto. Pehar obrnite, v kruh zarežite vzorec in ga prestavite v vročo pečico. Manjši hlebček pecite deset minut na 240 °C, nato še dvajset minut na 180 °C. Če pečete v posodi, ga pecite s pokrovom 20 minut pri 240 °C, nato še deset minut odkritega pri 190 °C.

Za podrobna navodila o postopku priprave kruha s kislim testom obiščite spletno stran www.kruhinpotica.com.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji