Domov Proti spomladanski utrujenosti z okusnimi sokovi

Proti spomladanski utrujenosti z okusnimi sokovi

Pet na dan še zdaleč ni dovolj, če želimo zdravo in krepko telo, ki uspešno kljubuje vsem okužbam in splošni utrujenosti.

Povečajte odmerek zelenjave in sadja na sedem porcij dnevno in s slastnimi sokovi obvarujte svoje telo pred prehladi in utrujenostjo.

Sok za premagovanje otožnosti
Sposobnost, da sok rdeče pese zmanjša krvni pritisk, je znana že mnogo let, a nedavne raziskave so dokazale še, da pomaga tudi pri bolj učinkoviti absorpciji kisika – pomembno med telesno vadbo – kar vodi k veliko boljši vzdržljivosti in moči telesa. Ta okusna rdeča zelenjava je bogata z magnezijem, ki lahko pomaga umiriti napetost v mišicah, stres in tesnobo. Kombinirajte jo s citrusi, da nekoliko omilite okus po zemlji, ter z ingverjem, da dodate malo pikantnosti.

1 pomaranča
1 manjša pest borovnic ali jagod
2 do 3 srednje velike rdeče pese
2 cm ingverja
½ žličke klorele v prahu

Zelenjavo in sadje operite in po potrebi olupite, potem pa naložite v sokovnik in pripravite sok. Preden ga popijete, vmešajte še klorelo v prahu in postrezite z nekaj kockami ledu.

Zmešanček za vitalnost
Če menite, da zeleni smutiji in sokovi zagotovo niso po vašem okusu, pa jih sploh poskusili niste, boste morda doživeli pravo razsvetljenje z našim receptom. Zaradi kiselkaste pomaranče in sočnega jabolka bo ta sok postal sladek in izredno okusen. Kalčki lucerne so na pogled res majhni, a so polni neverjetnih hranil. Vsebujejo okoli 3,8 odstotka beljakovin in 870 g kalija na 100 g, prav tako pa z njimi v telo vnesemo vitamine skupine B, zato je to sok, ki pomembno prispeva k vitalnosti telesa.

1 pomaranča
2 jabolka
2 pesti kodrolistnega ohrovta
1 pest špinače
1 manjša pest kalčkov lucerne
½ žličke ječmenove trave v prahu
2 dl sveže vode

Zelenjavo in sadje očistite in po potrebi olupite ter zmeljite v mešalniku, tik pred postrežbo pa vmešajte še ječmenovo travo v prahu.

Sok za napolnitev baterij
Ta živahno oranžen sok predstavlja najboljši možen začetek dneva. Korenčkov sok vsebuje visok odmerek betakarotena, antioksidanta, ki pomaga kri, možgane in telesna tkiva napolniti s kisikom. Dodatek mace v prahu – bogata s kalcijem, železom in kalijem – pomembno prispeva pri prenosu kisika po telesu ter pomaga pri boju proti utrujenosti.

3 korenčki
1 strok česna
1 pomaranča
½ žličke mace v prahu

V sokovnik naložite očiščeno korenje, česen in pomarančo ter pripravite sok, ki mu pred postrežbo vmešajte še maco v prahu.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji